Bungu skola domāta ikvienam

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Andžeja Grauda bungu skola kļuvusi par sabiedrībā zināmu vērtību, ko par labu atzinuši jau daudzi audzēkņi. Piedāvājam sarunu ar tās vadītāju - profesionālu bundzinieku un aizrautīgu bungu spēles pētnieku Andžeju Graudu.

Izskatās, ka bungu skola kļuvusi par lielu, nopietnu struktūru un pats vairs nemaz nevari ar to saistītajā darbībā apstāties pat, ja gribētu!

Tā sanāk! Un arī negribu apstāties. Bungu skola šogad svin jau 13. pastāvēšanas gadu. Skola gan neformāli pastāvēja arī pirms tam. Iepazinos ar Sigitu, kura kļuva par manu sievu, pateicoties viņai skola kļuva formāla, uzradās arvien lielāks audzēkņu skaits. Sākotnēji pretojos domai, ka tajā varētu būt vēl kāds cits pasniedzējs bez manis, taču Sigita mani pārliecināja, ka jāpieņem vairāk darbinieku, un izrādījās, ka tas tiešām strādā. Šobrīd bungu skola ir izaugusi no 30 audzēkņiem līdz vairāku simtu lielam veidojumam, kur cilvēki nāk un mācās spēlēt bungas. Dažādu iemeslu vadīti. Ir bērni, kurus ved vecāki. Ir bērni, kuri paši raujas šurp. Ir jaunieši, kuri grib kļūt par rokstāriem vai hiphopa ārtistiem. Ir vidējās paaudzes pārstāvji, kuri vienmēr labprāt sēžas pie bungām, lai uzblieztu "AC/DC" vai "Deep Purple" un tādējādi stimulētu savus laimes hormonus. Un ir vecās paaudzes pārstāvji, kuri nāk piepildīt savu nerealizēto mūža sapni - uzspēlēt īstas bungas. Vecumam tiešām nav nozīmes - bungu skola ir domāta visiem.

Nodarbības notiek individuāli vai grupās?

Pārsvarā nodarbības notiek individuāli, jo tas ir daudz efektīvāk. Taču bērniem no trīs līdz sešu gadu vecumam mums ir arī grupu nodarbības. Bungu apļi notiek "team building" formātā uzņēmumiem, ģimenēm vai draugu grupām, kas vēlas kopā labi pavadīt laiku.

Jums tiešām ir pat trīs gadus veci audzēkņi?

Jā. Vismazākajiem mums ir īpaša programma, ko pats esmu sastādījis. Mums ir pat divgadīgi audzēkņi, jo braucam arī uz bērnudārziem. Taču skolā nodarbības ir no trīs gadu vecuma, un gadu laikā esam izaudzinājuši labus pasniedzējus, kuri prot saprasties arī ar maziem bērniem. Esam izskolojuši jau kādas trīs vai četras bērnu paaudzes.

Foto: Publicitātes foto

Kā vienu no darbošanās filozofijām uzsverat arī bungu terapiju. Ko tas īsti nozīmē?

Esam diezgan daudz studējuši bungu spēles un vispār ritma ietekmi uz cilvēka ķermeni un prātu. Ir vispārzināms, ka bungas attīsta cilvēka koordināciju, taču patiesībā arī prāta darbību, smadzeņu darbības ātrumu, uzlabo asinsriti un tādā garā. Bungu spēle dara brīnumus. Latvijas ārsti pat sūta pie mums pacientus, kuriem mūsu nodarbības tik tiešām var palīdzēt. Mums ir pārsteidzoši rezultāti, piemēram, ar bērniem, kuriem raustās valoda. Bungu spēle palīdz to koordinēt, un pamazām cilvēks sāk runāt tekoši!

Pieteikties jūsu skolā var jebkurā laikā, vai jāgaida mācību gada, semestra sākums?

Jebkurā laikā. Šī ir brīvas formas skola, kurā darbojas interešu izglītības programma, bet jau drīzumā plānojam ieviest arī profesionālās ievirzes programmu. Pieteikšanās notiek mājaslapā, kur atliek aizpildīt anketu un gaidīt, kad ar jums sazināsies, kas parasti notiek ļoti ātri. Turklāt pirmā nodarbība ir bez maksas, kā arī tās iespējamas dažādās valodās. Šobrīd ne tikai latviešu, krievu un angļu, bet pat ukraiņu un zviedru!

Bungu skolai pavisam ir sešas lokācijas - Rīgā, Mārupē, Ādažos, Jelgavā, Ogrē un Siguldā. Centrālā ir Rīgas skola, kas atrodas "Daugavas" stadiona teritorijā, taču izskatās, ka ļoti augstas klases pasniedzēji ir pilnīgi visās jūsu skolās.

Tā tik tiešām ir. Esam ļoti rūpīgi atlasījuši bungu skolas pasniedzējus un viņi visi ir augstas klases profesionāļi. Mūsu valstī tādu, protams, nav daudz, tādēļ esam īpaši priecīgi, ka gadu laikā esam ieguvuši labāko Latvijas bundzinieku uzticību. Mūsu pasniedzēji, piemēram, ir Dairis Petrauskis, Kaspars Pļavnieks, Ivars Logins, Uģis Eihvalds... Kopumā mums ir 35 pasniedzēji, kas ir ļoti daudz.

Foto: Publicitātes foto

Ņemot vērā pasniedzēju augsto līmeni, nodarbojaties arī ar topošo profesionāļu sagatavošanu konkursiem vai iestājeksāmeniem?

Līmeņi ir ļoti dažādi. Gatavojam arī cilvēkus, kuru mērķis tik tiešām ir kļūt par profesionāļiem. Tas, protams, ir daudz smagāks darbs, bet arī tas mums sanāk veiksmīgi. Cilvēki pēc tam iestājas izglītības iestādēs ārvalstīs un tamlīdzīgi.

Jau minēji, ka braucat uz bērnudārziem. Bungu skolas oficiālie pārstāvji manīti arī publiskos pasākumos.

Braucam arī ārpus skolas telpām. Tajā skaitā esam sākuši pasniegt izbraukuma nodarbības individuāliem audzēkņiem viņu mājās. Dodamies arī uz Latvijas skolām, stāstām par mūziku, ritmu, bungām. Vairākas mūsu bundzinieku grupas katru nedēļu piedalās dažādos pasākumos. Sākot ar privātām ballītēm un beidzot ar pilsētu svētkiem un pat valsts prezidenta pieņemšanām. Ja rodas interese par šo mūsu pakalpojumu, kontakti arīdzan atrodami mājaslapā bunguskola.lv.

Foto: Publicitātes foto

Organizējat arī nometnes un Baltijas bundzinieku samitu, kas gan droši vien vairāk ir stāsts par vasaras periodu.

Organizējam arī pavasara un rudens nometnes skolēnu brīvlaikos. Arī tās domātas ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kuram ir interese par bungu spēli vai mūziku vispār. Vasaras nometnēs gatavojamies arī lielākajiem bundzinieku svētkiem, Baltijas bundzinieku samitam, kurā vairāk kā 300 bundzinieki spēlē sinhroni vakara šovā, arī to organizē Andžeja Grauda bungu skola.

Bungu skola organizē arī bundzinieku meistarklases, ikgadējo labāko audzēkņu koncertu un bundzinieku konkursu “Baltic drum off”, kurā kopā ar audzēkni piedalās mūzikas profesionāļi un populāri solisti. Izklausās pēc laba stimula mācīties pēc iespējas cītīgāk.

Protams! Bet katru gadu rīkojam pilnīgi visu audzēkņu koncertus. Neatkarīgi no varēšanas līmeņa ir iespēja uzkāpt uz skatuves un sajust pievienoto vērtību bungu apmācībai. Pēc tam atlasām tos, kuri parādījuši vislabākos rezultātus. Viņi tiek atalgoti ar iespēju uzstāties koncertā kopā ar visīstākajiem profesionāļiem. Ir prožektori, dūmi un viss pārējais, kā īstas popgrupas vai rokgrupas koncertā. Viņi paši izvēlas dziesmu, ko uzspēlēt kopā ar kādu no Latvijā zināmiem dziedātājiem. Šādu pieredzi pēc tam atceras uz visu mūžu un tas pamatīgi iedvesmo turpināt iesākto lietu. Kā arī bundzinieku konkursā katram audzēknim ir iespēja parādīt savas spējas un laimēt vērtīgas balvas.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu