Psihologi uzskata, ka narcisiem ir mazāka iespēja sasirgt ar depresiju (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Narciss
Narciss Foto: Wikimedia Commons

Psihologi tic, ka narcisiem ir mazāka iespēja sasirgt ar depresiju nekā citiem cilvēkiem, jo viņu rakstura īpašības varētu radīt garīgu noturību.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “European Psychiatry”, zinātnieki centās noskaidrot, vai cilvēki ar subklīnisko narcisismu ir “garīgi spēcīgāki” nekā cilvēki, kuriem šī īpašība nepiemīt. Pētnieku komanda veica trīs pētījumus, kuros tika iesaistīti 364, 244 un 144 dalībnieki vecuma grupā no 20 līdz 30 gadiem.

Tumšo personības īpašību vidū līdz ar makjavellismu un psihopātiju narcisisms iedalās divās kategorijās. Kamēr grandiozajiem narcisiem trūkst pazemības un pieticības un viņi daudz biežāk ir ekshibicionisti, ievainojamais narciss var būt patmīlīgs un alkt uzmanības un atzinības.

Pētījumu dalībnieki aizpildīja aptaujas, lai zinātnieki varētu noskaidrot, vai viņi ir narcisi, garīgi spēcīgi, atvērti jaunām pieredzēm, jūtas nervozi un vai viņiem ir depresijas simptomi.

Tie dalībnieki, kuri izrādījās grandiozie narcisi, bija psiholoģiski izturīgāki un bija mazāka depresijas riska priekšā nekā pārējie.

Savukārt atsevišķā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Personality and Individual Differences”, noskaidrojās, ka grandiozie narcisi nav tik nervozi kā citi un dzīvi retāk uzskata par stresa pilnu.

Viens no pētījuma autoriem psiholoģijas profesors Kostas A. Papajorgiu ziņu izdevumam “Newsweek” atklāja, ka viņa veikumu “ir mudinājusi vēlme izskaidrot šādu pretrunu: ja tumšās cilvēka īpašības patiešām ir tik toksiskas, kāpēc tās vispār pastāv un modernajā sabiedrībā pat plaukst un zeļ? Šajā pētījumā mēs vēlējāmies radīt konkrētu vēstījumu, proti, daži narcisisma aspekti psihopatoloģijas kontekstā var būt noderīgi. Tiesa, mēs neapgalvojam, ka narcisisms ir laba rakstura īpašība, bet gan uzskatām, ka cilvēka personība ir jāuztver kā sfēra, kas ir virs labā vai sliktā.”

Savukārt psiholoģe Stefānija M. Krīsberga, kura šajā pētījumā nepiedalījās, kritizēja zinātnieku paveikto, sakot, ka “narcisisms nav jauks vārds; kad kāds tiek identificēts kā narciss, mēs nedomājam neko labu par viņu”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu