Vj. Dombrovskis: Veidojot 2020.gada budžetu, koalīcija nav izpildījusi nevienu priekšvēlēšanu solījumu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis
Partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis Foto: Evija Trifanova/LETA

Veidojot 2020.gada valsts budžetu, koalīcija nav izpildījusi nevienu priekšvēlēšanu laikā iedzīvotājiem doto solījumu, debatējot par nākamā gada budžeta projektu, uzsvēra deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (S).

Viņš pateicās visiem Latvijas iedzīvotājiem, kuru darbs un budžetā iemaksātie nodokļi nodrošinājuši darbu valdībai un iespēju lemt par budžetu. Dombrovskis atgādināja, ka Ministru kabinets un Saeima rīkojas ar nodokļu maksātāju līdzekļiem, turklāt uzticība izpildvarai sabiedrībā ir ļoti zema.

Deputāts atgādināja, ka koalīcijā nav vienprātības par to, kāds ir nākamā gada budžeta nosaukums. "Tas saukts gan par visu laiku lielāko budžetu, gan par sadarbības, vilšanās, sociālās labklājības budžetu," teica politiķis, uzsverot, ka neatkarīgi no nosaukuma koalīcija atteikusies pildīt pašu pieņemto lēmumu par mediķu algu celšanu, sakot, ka budžetā nav naudas. "Vai jūs saprotat sabiedrības sašutumu, ka visu laiku lielākajā budžetā naudas mediķiem nav?" vaicāja Dombrovskis.

"Neviena no koalīcijas partijām nav izpildījusi nevienu no priekšvēlēšanu solījumiem. Jaunās konservatīvās partijas (JKP) ideja par "3x500" ir kļuvusi par izsmieklu. "Vienotība" tik daudz runājusi par izglītību, bet kur tas ir? Nacionālā apvienība par demogrāfiju runāja vien darbavietas Imantam Parādniekam dēļ? Turklāt tagad pat nevienu vairs neinteresē, ko solīja "KPV LV"," teica deputāts.

Dombrovskis kritizēja valdības nepārdomātos lēmumus, izvēloties finansējuma saņēmējus, procesā ignorējot spēkā esošos likumus.

Īpašu kritiku izpelnījās koalīcijas plāns vairākkārt kāpināt partiju finansējumu. "Tagad par patīkamo - par partiju finansēšanu. Beidzot esat publiski atzinušies, ka visu šo laiku esat dzīvojuši sponsoru varā, ka visu laiku esat bijuši sponsoru ietekmē, un tā vietā, lai cīnītos ar to, jūs gaidāt jaunus līdzekļus," sacīja politiķis.

Dombrovska ieskatā 2020.gada budžets liecina par to, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) nekontrolē savu valdību, turklāt premjeram kopā ar kolēģiem nav izdevies pārliecināt sabiedrību, ka valsts virzās pareizajā virzienā.

"Jūsu vārdi nesakrīt ar darbiem. Jūs stāstāt par Latviju kā izdevušos valsti, bet visi redz, ka visās nozarēs katastrofāli trūkst līdzekļu. Jums ir sākumā jāpasaka, kas reāli notiek valstī. Tāpat nepieciešams redzējums, kā glābt valsti, kā tautsaimniecībai pelnīt naudu, bet jums nekā tāda nav. Attiecībā uz tautsaimniecības attīstīšanu jūsu budžetā ir apaļa nulle," kritizēja opozīcijas pārstāvis.

Dombrovskis mudināja visus politiķus vienoties par galveno principu - likuma varu. "Kariņa kungs! Jūs bieži nostādāt savas rietumu vērtības pret mums, saucot mums par kremliniem utt. Bet vai likumu neievērošana atbilst rietumu vērtībām? Kādu piemēru jūs rādāt Latvijas iedzīvotājiem? Kāpēc jūs uzskatāt, ka likumi uz jums neattiecas?" vaicāja politiķis.

Viņš akcentēja, ka ne viņš, ne "Saskaņas" frakcija nevar atbalstīt šo budžetu ne tikai tāpēc, ka pārstāv opozīciju, bet galvenokārt tāpēc, ka, atbalstot šādu budžetu, tiks pārkāpts deputāta zvērests.

Parlamentārietis mudināja valdību atsaukt likumprojektu par valsts budžetu.

Kā ziņots, Saeima šodien pirmajā lasījumā izskata nākamā gada budžetu un to pavadošos likumprojektus. Plānots, ka galīgajā lasījumā budžets tiks pieņemts 13.novembra un 14.novembra Saeimas sēdēs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu