IZM mierina: likuma grozījumi privātskolas neapdraudēs (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Plānotie grozījumi Izglītības likumā neapdraud privāto izglītības iestāžu darbību, jo tikai pēc Izglītības likuma grozījumu pieņemšanas ministrija kopā ar sociālajiem un sadarbības partneriem sāks darbu pie jaunu Ministru kabineta (MK) noteikumu izstrādes, uzsvēra Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).IZM mierina: likuma grozījumi privātskolas neapdraudēs

Ministrijā norādīja, ka šobrīd publiskajā telpā izskanējušās bažas par privātskolu darbības pastāvēšanu ir nepamatotas, jo diskusijas par iespējamo minimāli pieļaujamo skolēnu skaitu privātskolās vēl nemaz nav sāktas.   

IZM sagatavotie grozījumi Izglītības likumā paredz, ka MK ir tiesīgs noteikt minimālo pieļaujamo skolēnu skaitu pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē, kā arī noteikt kvalitātes kritērijus vidējās izglītības pakāpē.

Lai varētu efektīvi turpināt uzsākto skolu tīkla sakārtošanu, nodrošinot kvalitatīvu izglītību, valdība IZM ir uzdevusi izstrādāt priekšlikumus optimālam skolu tīklam Latvijā, skaidroja ministrijā. 14.maijā valdība pieņēma zināšanai ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu "Par skolu tīkla sakārtošanu", kurā analizēta pašreizējā situācija pašvaldību dibinātajās skolās, modelēti iespējamie risinājumi, kā arī provizoriski iezīmēti minimālā skolēnu skaita kritēriji.

Ministrijā uzsvēra, ka informatīvais ziņojums balstās tikai uz pašvaldību izglītības iestāžu analīzi, neietverot informāciju par privātajām izglītības iestādēm.

Tāpat IZM norādīja, ka ziņojumā piedāvātie iespējamie risinājumi kopš augusta tiek apspriesti ministrijas organizētajās sarunās ar pašvaldībām, un šobrīd sarunas notikušas jau ar aptuveni 70 Latvijas pašvaldībām. "Tikai pēc sarunu noslēguma plānots izstrādāt attiecīgus MK noteikumus, kas kalpos par pamatu kvalitatīvas izglītības sistēmas nodrošināšanai," stāstīja ministrijā.

Tāpat līdz 2020. gada februārim IZM plāno prezentēt jaunu skolu finansēšanas modeli, kas būtu vērsts uz skolas pamatvajadzībām, nefokusējot uzmanību tikai uz kvantitatīvajiem rādītājiem.

"Ņemot vērā demogrāfijas tendences, kur uzskatāmi iezīmējas iedzīvotāju, tostarp skolēnu skaita samazināšanās, esošais izglītības tīkls neļauj nodrošināt kvalitatīvu izglītību, kā arī konkurētspējīgu atalgojumu pedagogiem," pauda IZM. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu