Nīderlandē notiek būvstrādnieku protesti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lauksaimnieki ar traktoriem Nīderlandē
Lauksaimnieki ar traktoriem Nīderlandē Foto: EPA/Scanpix

Tūkstošiem būvstrādnieku trešdien sapulcējušies Hāgā, lai protestētu pret ierobežojumiem būvniecības nozarei, ko valdība noteikusi vides aizsardzības politikas ietvaros.

Hāgas centrālo parku piepildīja būvstrādnieki, kas bija ieradušies ar kravas mašīnām, ekskavatoriem un celtņiem. Protestu dēļ pilsētā vairākas stundas tika traucēta satiksme, un policijai nācās nobloķēt galveno šoseju, lai novērstu papildu kravas mašīnu ierašanos.

Būvstrādnieki protestē pret valdības noteiktajiem ierobežojumiem slāpekļa emisijai un noteikumiem, kas regulē, kā tiek transportētas smiltis un augsne, kas ir piesārņota ar niecīgu daudzumu ķimikāliju PFAS, kas tiek izmantotas ugunsdzēšanas putās, ūdensnecaurlaidīga apģērba, katlu un pannu un citu sadzīves priekšmetu ražošanā.

Protesti apliecina, ka Nīderlandes valdībai nenākas viegli īstenot reformas vides sakopšanai un siltumnīcefekta izraisošo gāzu emisijas samazināšanai, vienlaikus nekaitējot tādām nozarēm kā būvniecība un lauksaimniecība.

Pēdējās nedēļās arī Nīderlandes lauksaimnieki sarīkojuši divas demonstrācijas pret valdības noteikumiem vides aizsardzībai. Pagājušajā nedēļā līdzīgi protesti notika arī Vācijā.

Nīderlandes būvniecības nozares jumta organizācijas līderis  Maksims Ferhāgens, uzrunājot protestētājus, sacīja: "Mēs vēlamies strādāt. Valdība, dari kaut ko."

Organizācijas veiktajā pētījumā tika secināts, ka valdības noteiktie ierobežojumi PFAS ietekmējuši aptuveni 308 projektus, kuru kopējā vērtība pārsniedz trīs miljardus eiro.

Valdība ir solījusi mīkstināt dažas vadlīnijas, lai palīdzētu celtniekiem.

Nīderlandē nākamnedēļ plāno streikot arī skolotāji, kuri nav apmierināti ar saviem darba apstākļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu