Tiesībsargs Satversmes tiesā apstrīd trūcīguma līmeņa atbilstību valsts pamatlikumam (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens

Tiesībsargs Juris Jansons ir vērsies Satversmes tiesā, apstrīdot kā pamatlikumam neatbilstošus valdības noteikumus par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu, vēsta telekanāls LNT.

"Mēs dzīvojam paradoksu valstī - no vienas puses, ekonomika ļoti strauji attīstās, to mēs redzam arī no valsts budžeta projekta un iepriekšējiem valsts budžetiem. No 1990.gadu vidus līdz šim brīdim valsts budžetu apjoms ir pieaudzis deviņas līdz desmit reizes. Taču, ja mēs raugāmies uz sociālo nevienlīdzību, sociālā taisnīguma principu ievērošanu, tad tur mums nesekmējas," iesniegumu pamatojis tiesībsargs.

Atbilstoši šā brīža valdības noteikumiem par trūcīgu uzskatāma persona, kuras vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro. Tiesībsargs uzskata, ka trūcīguma slieksnis neatbilst Satversmes 1. un 109.pantam, no kuriem pēdējais ikvienam paredz tiesības uz sociālo nodrošinājumu.

Trūcīguma līmenis Latvijā nav pārskatīts deviņus gadus un to plānots mainīt tikai 2021.gadā. Trūcīgās personas statuss pērn bija piešķirts 50 447 personām, no kurām liela daļa ir bērni, personas ar invaliditāti un pensionāri. 

Mēneša laikā šis ir jau trešais tiesībsarga pieteikums Satversmes tiesā. 

Jau ziņots, ka oktobra sākumā tiesībsargs vērsās Satversmes tiesā, lūdzot noteikt, ka esošais garantētais minimālo ienākumu līmenis ir neatbilstošs Satversmes 1. un 109.pantam. 

Savukārt 22.oktobrī Jansons vērsās Satversmes tiesā par Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēra neatbilstību Satversmei.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu