Bosnijas serbam piespriests 20 gadu cietumsods par kara noziegumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Tiesa Sarajevā trešdien piespriedusi 20 gadu cietumsodu par kara noziegumiem bijušajam Bosnijas serbu karavīram, kuru Francija pagājušajā gadā izdeva Bosnijai un Hercegovinai.

64 gadus vecais Radomirs Šušnjars notiesāts par piedalīšanos vismaz 26 musulmaņu nogalināšanā Višegradā, Bosnijas austrumos, 1992.gada 14.jūnijā neilgi pēc Bosnijas kara sākuma.

Šušnjars "pastrādāja noziegumu pret civiliedzīvotājiem, un šī tiesa  piespriež viņam 20 gadus cietumā," paziņoja tiesnese.

Aptuveni 15 cilvēki, tostarp nogalināto musulmaņu radinieki, tiesas zālē aplaudēja pēc sprieduma nolasīšanas.

Tiesas prāvā liecināja vairāki cilvēki, kuri izdzīvoja Višegradas slaktiņā, kurā, domājams, dzīvību zaudēja vairāk nekā 50 cilvēki, tostarp bērni.

Šušnjars tika aizturēts 2014.gadā Francijā, bet pēc tam tika atbrīvots, bet viņam tika piemērota uzraudzība. 2018.gada jūnijā viņš tika vēlreiz aizturēts un izdots Bosnijai.

Bosnijas 1992.-1995. gada karš starp musulmaņiem, horvātiem un serbiem prasīja 100 000 dzīvību, un 2,2 miljoni cilvēku - gandrīz puse no pirmskara iedzīvotāju skaita - bija spiesti pamest savas mājas.

2012.gadā ANO Starptautiskais kriminālnoziegumu tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) par Višegradas slaktiņu piesprieda mūža ieslodzījumu Milanam Lukičam un 27 gadu ieslodzījumu viņa brālēnam Sredojem Lukičam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu