Itālija neatcels vienošanos ar Lībiju par migrācijas ierobežošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Itālija neatcels vienošanos ar Lībiju par nelegālās migrācijas ierobežošanu, bet strādās pie apstākļu uzlabošanas Lībijas migrantu aizturēšanas nometnēs, trešdien paziņojis Itālijas ārlietu ministrs Luidži Di Maio.

Labdarības organizācijas ir aicinājušas Romu anulēt 2017.gadā parakstīto vienošanos, kas tiks automātiski pagarināta 2.novembrī, ja Itālija nenolems citādi.

Di Maio parlamentā pauda viedokli, ka vienošanās atcelšana radītu "politisku tukšumu jau tā delikātajā militārā konflikta situācijā".

Ministrs sacīja, ka valdība vēlas uzlabot vienošanās nosacījumus, sevišķi, attiecībā uz migrantu centriem un apstākļiem tajos.

Itālija vienošanās ietvaros piedāvāja līdzekļus un aprīkojumu, lai atjaunotu Lībijas krasta apsardzes efektivitāti, un tā varētu pārtvert nelegālos imigrantus, kas dodas uz Eiropu.

Pēc vienošanās noslēgšanas migrantu pieplūdums Itālijai ievērojami samazinājās, taču kritiķi norādīja, ka tas noticis uz cilvēktiesību rēķina, jo migranti aizturēšanas centros tikuši pakļauti dažādiem pāridarījumiem un spīdzināšanai.

Cilvēktiesību organizācijas arī apšaubījušas, cik likumīgi ir slēgt vienošanos ar Lībijas krasta apsardzi, ja pastāv aizdomas, ka to patiesībā vada gangsteri un cilvēku kontrabandisti.

Di Maio sacīja, ka noorganizēs sarunas ar Lībijas amatpersonām, mēģinās panākt lielāku ANO uzraudzību pār migrantu centriem Lībijā un pārvietot vārīgākos migrantus uz citām Eiropas Savienības (ES) valstīm.

Ministrs norādīja, ka Itālija ir vienīgā ES valsts, kas līdz šim atvērusi tā dēvētos humānos koridorus, uzņemot 859 migrantus no Lībijas aizturēšanas centriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu