Turcijas un Krievijas kopīgās patruļas Sīrijā sāksies piektdien

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Turcijas un Krievijas kopīgās patruļas Sīrijas ziemeļaustrumos sāksies piektdien, trešdien paziņojis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

"Mēs sāksim kopīgo darbu uz vietas piektdien, proti, mēs sāksim kopīgās patruļas," televīzijā pārraidītā runā parlamentā paziņoja Erdogans.

Krievija otrdien paziņoja, ka Sīrijas ziemeļos kurdu spēki atvilkti no apvidiem līdzās robežai ar Turciju, kā to paredz Maskavas un Ankaras noslēgtā vienošanās.

Erdogans sacīja, ka Krievijas varasiestādes informējušas Ankaru, ka pierobežu pametuši 34 000 "teroristu grupējuma" kaujinieku, aizvedot līdzi 3260 smagā bruņojuma vienības.

Taču, spriežot pēc Ankaras rīcībā esošajiem datiem, tas pilnībā nav izdarīts, paziņoja Erdogans.

"Mēs dosim nepieciešamo atbildi pēc tam, kad būsim veikuši nepieciešamos darbus uz vietas," sacīja prezidents.

Erdoans arī vēlreiz uzsvēra, ka Turcija patur tiesības veikts savu operāciju, ja tās spēkiem tiks uzbrukts vai pierobežā tiks atklāti kurdu kaujinieki.

Kā vēstīts, Turcija 9.oktobrī iebruka kurdu kontrolētajās teritorijās Sīrijas ziemeļaustrumos.

Turcijas iebrukums kļuva iespējams pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps 6.oktobrī paziņoja, ka Sīrijā no robežas ar Turciju tiek atvilkti ASV karavīri, kas cita starpā bija arī garants tam, ka Turcija neuzbrūk Sīrijas kurdiem.

Krievija pagājušajā nedēļā panāca vienošanos ar Turciju par kopīgu patrulēšanu Sīrijas ziemeļaustrumos.

Saskaņā ar pirms nedēļas Sočos, Krievijā, parakstīto vienošanos Turcijas spēki paliks pilnībā dislocēti rajonā, kur dzīvo galvenokārt arābi un kas bija Turcijas divas nedēļas ilgušās ofensīvas galvenais mērķis.

Vienošanās arī pieprasīta kurdu spēku atvilkšanu no Turcijas-Sīrijas robežas visā šīs robežas garumā, kas ir 440 kilometri, piespiežot kurdus atdot dažas no viņu galvenajām pilsētām un sagraujot viņu sapņus par autonomiju Sīrijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu