"Tumšās matērijas" BBC seriālā: Viss, ko tev vajadzētu zināt (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Tumšās matērijas"
"Tumšās matērijas" Foto: HBO/publicitātes

Iespējams, gaidītākais fantāzijas seriāls Lielbritānijā – tā var pieteikt jauno BBC seriālu "Tumšās matērijas" (His Dark Materials), ko no 4. novembra Latvijā sadarbībā ar HBO demonstrēs LMT mājas viedtelevīzija. 

Rakstnieka Filipa Pulmana fantāzijas triloģija "Tumšās matērijas" ir iekļauta britu visu laiku iemīļotāko grāmatu topā, un tiek solīts, ka jaunais seriāls būs precīza grāmatu ekranizācija.

Sekos grāmatu notikumiem

Astoņu sēriju garumā pirmā sezona atklās notikumus no triloģijas pirmās grāmatas Ziemeļblāzma (Northern Lights), sekojot Liras Blekvelas un viņas dēmona Pantalaimona piedzīvojumiem starp dažādām un bīstamām pasaulēm. Jau zināms, ka otrā sezona sekos notikumiem, kas aprakstīti grāmatā "Brīnumnazis" (The Sublte Knife), savukārt trešā, vēl neizziņotā – visticamāk, noslēdzošajai triloģijas daļai "Dzintara tālskatis" (The Amber Spyglass).

"Tumšās matērijas"
"Tumšās matērijas" Foto: HBO/publicitātes

“Tumšās matērijas ir lieliska grāmatu sērija, kas aizved mūs iztēles pasaulē. Lasot tās, es kļuvu par milzīgu fanu, savukārt adaptējot, es izjutu arvien lielāku bijību. Šis stāsts nepārtraukti attīstās, un tā varoņi tevi nepārtraukti pārsteidz,” norāda scenārija autors Džeks Torns.

Iespējams, vēl šur tur grāmatnīcās var atrast arī "Tumšo matēriju" grāmatu tulkojumus latviešu valodā, turklāt paralēlo pasauļu burvību mēģinājusi arī notvert Holivuda, uzņemot filmu "Zelta kompass" (Golden Compas) ar Danielu Kregu un Nikolu Kidmenu galvenajās lomās.

Spēcīga komanda

Taču BBC piedāvās savas, tikpat jaudīgas zvaigznes. Galvenajās lomās – plaši pazīstamais skotu aktieris Džeimss Makavojs, ar Golden Globe apbalvotā britu aktrise Ruta Vilsone un jaunā, uzlecošā zvaigzne Dafne Kīna, kuras spožākais uznāciens līdz šim bijis "X-cilvēku" (X-men) sērijas filmā "Logans". Projektu vada “oskarotās” filmas "Karaļa runa" (The King’s Speech) režisors Toms Hūpers, kā scenārists piesaistīts lugas "Harijs Poters un nolādētais bērns" (Harry Poter and Cursed Child) autors Džeks Torns, un rakstnieks Filips Pulmans jau paguvis publiski atzīt, ka degot nepacietībā ieraudzīt rezultātu.

Latvieti attēlos lietuviete

Jā, viens no galvenajiem tēliem Pulmana triloģijā ir latviešu raganu karaliene Serafima Pekkala, kurai būs būtiska loma notikumu attīstībā. Kā viņas atveidotāja izvēlēta lietuviešu izcelsmes aktrise Ruta Gedimintas, kura spoži sevi parādījusi pasaules mēroga seriālos kā "Bordžas" (The Borgias), "Tjūdori" (The Tudors) un citos.

Par ko ir stāsts

Elpu aizraujošā romāna darbība sākas daudziem labi zināmajā Oksfordā… it kā zināmā, jo šis ir paralēlais universs, kurā ikvienu cilvēku pavada viņa “dēmons”, viņa dvēseles fizisks iemiesojums, kas pieņēmis dzīvnieka formu. Augot bērnam, dēmons var kļūt par dažādu dzīvnieku atveidu, taču pieaugušajam tas vairs nemainās, tā, piemēram, lorda Azraiela dēmons ir sniega leopards, kamēr Koulteres kundzes – pērtiķis ar zelta kažoku.

"Tumšās matērijas"
"Tumšās matērijas" Foto: publicitātes/HBO

Šajā postindustriālajā universā savu ikdienu laimīgi aizvada divpadsmit gadus vecā Lira, kuru Oksfordā kā mazu bērniņu atstājis viņas tēvocis lords Azraiels. Krietni interesantākas par mācībām viņai šķiet rotaļas ar virtuves zēnu Rodžeru un pārējiem pagalma bērniem. Taču viss izmainās, kad Oksfordā ierodas Koulteres kundze, kura vēlas paņemt Liru sev līdzi. Un tad sāk pazust bērni.

Seriāla "Tumšās matērijas" reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT mājas viedtelevīziju.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu