Grētas Tūnbergas vārdā nosaukta jaunatklāta vabole (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Par godu klimata aktīvistes Grētas Tūnbergas ieguldījumam klimata pārmaiņu popularizēšanā viņas vārdā nosaukta jaunatklāta vabole.

Kā vēsta Dabas vēstures muzejs, insekts, ko tagad dēvē par nelloptodes gretae jeb vienkārši n. Gretae, pieder ptiliidae vaboļu dzimtai un ir īsāks par vienu milimetru. Vabolei nav acu vai spārnu, un tas ir viens no mazākajiem zināmajiem savvaļā dzīvojošajiem dzīvniekiem.

Lai arī šīs sugas vaboles ir zināmas jau kopš 1965. gada, kad tās tika atrastas augsnē un satrūdējušās lapās Nairobi, Kenijā, līdz šim tām nebija iedots vārds. Dabas vēstures muzejā šīs vaboļu sugas paraugi kopā ar 22 miljonu citu vaboļu lielo kolekciju atrodas kopš 1978. gada. Dot šai vaboļu sugai vārdu kļuva nepieciešams pēc tam, kad tās bija izanalizējis zinātnieks Maikls Derbijs.

Foto: AFP/SCANPIX

“Šo vārdu es izvēlējos tāpēc, ka mani ir ļoti iespaidojusi jaunās aktīvistes darbība. Es vēlējos godināt viņas centienus pievērst sabiedrības uzmanību klimata pārmaiņām,” teica Derbijs.

Dabas vēstures muzeja vecākais kurators, kas atbild par vabolēm, arī uzsvēra, ka jaunā vabole nodēvēta trāpīgā vārdā, sakot, ka Grēta Tūnberga ir cilvēks, kas ir smagi strādājis, lai aizsargātu izmirstošās sugas.

Vabolēm draud izmiršana?

Insekti spēlē vitālu lomu mūsu ekosistēmās un veic daudzas nozīmīgas funkcijas. Tie apputeksnē ziedus, atbrīvo augus no kaitēkļiem, barojas ar mirušiem dzīvniekiem un kritušiem kokiem.

“Ja nebūtu vaboļu, tad puvekļu daudzums mums visapkārt būtu ārkārtīgi liels,” rakstīts izdevumā “National Geographic”.

Savukārt zinātniskajā žurnālā “New Scientist” šā gada sākumā publicēta satraucoša ziņa par to, ka klimata pārmaiņu dēļ pastāv liels insektu izmiršanas risks. Nākamajās dažās desmitgadēs varētu izmirt 40% insektu sugu. Visapdraudētākie ir tauriņi un mēslu vaboles.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu