HRW: CIP apmācītas afgāņu vienības varētu būt pastrādājušas kara noziegumus (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Human Rights Watch" (HRW) jaunā ziņojumā apgalvo, ka ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) apmācītas afgāņu spēku vienības esot pastrādājušas nopietnus pārkāpumus, no kuriem daļa uzskatāmi par kara noziegumiem.

Kā 53 lappušu ziņojumā norāda HRW, šīs vienības nakts aizsegā esot veikušas reidus, kuros nogalināti civiliedzīvotāji, un uzbrukušas ārstniecības iestādēm, kurās it kā sniegta medicīniskā palīdzība to pretiniekiem.

Ziņojumā aprakstīti 14 gadījumi laikā no 2017.gada līdz 2019.gada vidum, kad CIP atbalstītas afgāņu vienības pastrādājušas nopietnus pārkāpumus, no kuriem daļa atbilst kara noziegumu pazīmēm.

"Pastiprinot operācijas pret "Taliban", CIP pieļāvusi, ka vardarbīgi afgāņu spēki pastrādā zvērības, kuru skaitā ir nāvessodi bez tiesas un aizturēto "pazušana"," norāda ziņojuma autore Patrīcija Gosmana.

Ziņojums balstīts uz intervijām ar 39 vietējiem iedzīvotājiem un citiem cilvēkiem, kuri bija liecinieki reidiem dažādās Afganistānas provincēs, norādīts HRW mājaslapā.

NATO kaujas operācija Afganistānā oficiāli noslēdzās 2014.gadā, un alianse atbalsta tikai Afganistānas drošības spēkus. Savukārt ASV turpina atsevišķu pretterorisma misiju Afganistānā, kuras ietvaros CIP sadarbojas ar vietējām kaujinieku vienībām. ANO dati parāda, ka ar šo misiju saistītie nāves gadījumu skaits pakāpeniski pieaug kopš 2014.gada, norāda "The Guardian".

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu