Levits: Valsts interesēs ir pieņemt valdības izstrādāto 2020.gada budžetu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Valsts interesēs ir pieņemt valdības izstrādāto 2020.gada budžetu, ceturtdien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) aģentūrai LETA pauda Valsts prezidents Egils Levits.

Prezidents stāstīja, ka viņš ar premjeru šodien galvenokārt runājuši par 2020.gada budžeta pieņemšanas procesu. Prezidents un premjers ir vienisprātis, ka pēc tik ilgas budžeta veidošanas tā konstrukcija ir gatava un tas būtu jāpieņem.

"Tiesa, tajā ir daudz jautājumu, par kuriem varētu atkal diskutēt, tomēr pēc tik ilgām diskusijām budžets būtu jāpieņem tāds, kāds tas ir. Jo pretējā gadījumā varētu būt problēmas ar valdības stabilitāti un tas varētu novest pie lielākas krīzes. No valsts viedokļa, ir jāpieņem tas budžets, ko valdība izstrādājusi pēc ilgām un sāpīgām diskusijām," uzsvēra Levits.

Savukārt Kariņš pauda gandarījumu par vakar Saeimā notikušajām budžeta debatēm, kas, premjera vērtējumā, bija garas un saturīgas.

Kariņš apliecināja, ka viņa vadītā valdība ir apņēmības pilna turpināt sarežģīto darbu, lai soli pa solim sakārtotu trīs jomas - veiktu administratīvi teritoriālo reformu, kā arī izglītības un veselības aprūpes sistēmas reformas.

"Tie, kuri saka, ka šīs jomas var sakārtot vienkārši, manuprāt, melo. Tas prasa smagu un sistemātisku darbu, ko valdība arī veiks," uzsvēra Ministru prezidents.

Jau ziņots, ka Saeima 30.oktobrī ārkārtas sēdē pirmajā lasījumā atbalstīja valsts budžeta projektu 2020.gadam. Par likumprojektu nobalsoja 60 deputāti, savukārt 34 parlamentārieši balsoja pret.

2020.gada budžeta konsolidētie budžeta ieņēmumi prognozēti 9,89 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi - desmit miljardu eiro apmērā. Salīdzinājumā ar 2019.gada budžetu, nākamgad ieņēmumi augs par 717,1 miljonu eiro, bet izdevumi - par 610,1 miljonu eiro.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2020.gadā prognozēti 6,88 miljardi eiro, bet izdevumi plānoti 7,22 miljardi eiro apmērā. Valsts pamatbudžeta izdevumu palielinājums, salīdzinot ar 2019.gada plānu, ir 400 miljoni eiro jeb 5,9%. Izdevumu palielinājums ir 325,2 miljoni eiro, kas paredzēts izdevumiem valsts pamatfunkciju finansēšanai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu