Pieci interesanti fakti par Latvijā filmēto trilleri "Sonāte"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Sonāte" (Freja Tinglija)
"Sonāte" (Freja Tinglija) Foto: kadrs no filmas

31. oktobrī kinoteātrī “Apollo kino” pirmoreiz tiks izrādīts Endrjū Desmonda (Andrew Desmond) fantastikas trilleris “Sonāte” (“The Sonata”) ar pasaulslavenu aktieru piedalīšanos. Filma pilnībā tikusi uzņemta Latvijā – Cesvainē, Bīriņos, Kuldīgā, Sabilē un Rīgā. Lūk, pieci interesanti fakti par filmas uzņemšanas aizkulisēm, ko atklājuši filmas veidotāji.

Pārtapšana par spoku prasa vairākas stundas, spoku lomās – latviešu bērni

Lai gan filmas aktieru ansamblis pārsvarā ir starptautisks, dažās lomās redzami arī latvieši. Piemēram, mazos spokus filmā tēlo trīs bērni – aktieri amatieri no Latvijas. Lai uzliktu spoka grimu katram no viņiem, bija vajadzīgas vismaz divas stundas un vesela grimētāju komanda, ko vadīja galvenā grima māksliniece no Francijas Oriana Katio (Oriane Cattiaux).

Slavenās aktrises Frejas Tinglijas dubultniece – tepat Latvijā

Filmas galvenā varone Rouza ir profesionāla vijolniece, kura izveidojusi spožu karjeru akadēmiskajā mūzikā. Lai sagatavotos šai lomai, austrāliešu aktrise Freja Tinglija (Freya Tingley) cītīgi apguva vijoļspēli, tomēr pāris mēnešu laikā nav iespējams noslīpēt tādu vijoļspēles prasmi, kas profesionāļiem prasījusi daudzus gadus.

Sarežģītāko skaņdarbu spēlēšanas tuvplāniem tika meklēta dubultniece. Un tika atrasta tepat – Latvijā. Alīna Vasiļjeva, kura vijoļspēli apguvusi kopš piecu gada vecuma, ir vizuāli ļoti līdzīga aktrisei.

Alīna sniedza Frejai arī vijoļspēles konsultācijas, ļaujot vijoles spēlēšanas ainas padarīt maksimāli pārliecinošas.

"Sonāte"
"Sonāte" Foto: Ekrānuzņēmums

Filmas uzņemšanas laikā – mistiski atgadījumi

Filmas uzņemšanas laikā dīvainas situācijas piedzīvojis ne viens vien filmēšanas komandas loceklis. Piemēram, strādājot nakts laikā, regulāri varēja dzirdēt, ka dažādās Cesvaines pils telpās pašas no sevis atveras un aizveras smagās durvis. Savukārt speciāli iekārtotajā komandas ofisa telpā no sienas nepārtraukti krituši lejā spēcīgi piestiprinātie kadrējumi. Dīvaini atgadījumi piedzīvoti arī pa ceļam uz bāzi Bīriņos – agrā un diezgan baisā rīta stundā atteicās darboties visas rācijas, bet filmēšanas komandas busiņi viens pēc otra iestiga dubļos. Tāpat filmas producēšanas koordinatore, kura bija palikusi pēdējā nakts vidū pēc maiņas Cesvaines pils āra teritorijā, tika iespiesta starp savu auto un diezgan augstu ceļa apmali, automašīnai negaidīti sākot slīdēt. Kad jau šķita, ka stāvoklis ir patiesi nopietns un būs jārēķinās ar medicīniskām sekām, piedzīvota brīnumaina izglābšanās – tieši tajā mirklī pils apsargs bija izlēmis iznākt ārā, lai aizpīpētu savu vienīgo tās nakts cigareti. Viņš arī atbrīvojis koordinatori, nostumjot auto.

Zvaigznes bez kaprīzēm; Rūgers atsakās no šofera pakalpojumiem

Filmas veidotāji atzīst, ka tā bijusi ļoti interesanta pieredze strādāt ar pasaulslaveniem aktieriem, kuriem nav piemitušas nekādas zvaigžņu kaprīzes. Visi aktieri sapratuši un bez pretenzijām pieņēmuši brīžiem ne tik komfortablos filmēšanas apstākļus, turklāt Cesvaines pils atmosfēru pratuši lieliski izmantot savā labā. Viņu vidū – Freja Tinglija, Džeimss Folkners (James Faulkner), kā arī leģendārais holandiešu aktieris Rūgers Hauers (Rutger Hauer), kurš labi zināms zinātniskās fantastikas filmas “Pa asmeni skrejošais” (“Blade Runner”) cienītājiem. Rūgers, kuram šī bija pēdējā loma (diemžēl aktieris pēc pēkšņas slimības šā gada sākumā aizgāja mūžībā), pēc filmēšanās lūdzis viņam noīrēt auto, lai patstāvīgi varētu doties uz Rīgu, pa ceļam apskatot skaistākās vietas.

Filmas komanda – starptautiska, operators un kostīmu mākslinieki – atzīti latviešu profesionāļi

Filmas  komanda ir starptautiska – tajā ir franči, latvieši, lietuvieši, briti, baltkrievi, amerikāņi un krievi. Neskatoties uz dažādajām tautībām, visu filmēšanas laiku bija jūtams vienots komandas gars, dalībniekiem strādājot roku rokā. Līdz šim jau tikusi atzinīgi novērtēta filmas vizuālā kvalitāte – operators Jānis Eglītis nominēts nacionālajai kino balvai “Lielais Kristaps” kategorijā “Labākais operators”. Savukārt filmas varoņu kostīmus veidojis starptautiski pamanītākais latviešu modes zīmols “MAREUNROL'S”.

Filmas reklāmas rullītis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu