ZZS aicina partiju valsts finansējuma būtisku pieaugumu atlikt līdz nākamajai Saeimai (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze
Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze Foto: Zane Bitere/LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāti iesniegs izskatīšanai priekšlikumu, kas paredz līdz nākamās Saeimas ievēlēšanai atlikt politisko partiju valsts finansējuma būtisku pieaugumu, informēja politiskajā spēkā.

ZZS norāda, ka līdzīga iniciatīva īsā laikā guva 10 000 pilsoņu atbalstu platformā ''manabalss.lv".

Grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā šonedēļ ir atbalstīti Saeimā 1. lasījumā kā viens no 2020.gada valsts budžeta projektu pavadošajiem likumiem.

ZZS valdes un frakcijas diskusijās par ieceri palielināt partiju finansējumu no valsts budžeta tika akcentēts, ka pašlaik Saeimā ievēlētajām partijām nebūtu jālemj par sava finansējuma palielināšanu. Līdz ar to izmaiņām būtu jāstājas spēkā nevis no nākamā gada, bet līdz ar nākamās, 14. Saeimas ievēlēšanu.

"Steigā partijām lemjot par sava maciņa papildināšanu, sabiedrības jau tā zemā uzticēšanās partijām un Saeimai netiks vairota, tieši pretēji," uzsver ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis. Politiķis norāda, ka nākamā gada valsts budžeta sagatavošanas gaitā vairākām sabiedrībā aktuālām problēmām netika rasts finansējums, tāpēc ZZS deputāti aicinās partiju valsts finansējumam ieplānotos līdzekļus novirzīt citām, būtiskākām prioritātēm.

Kā ziņots, Saeima konceptuāli atbalstīja grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas paredz no nākamā gada būtiski palielināt valsts finansējumu politiskajām partijām, šiem mērķiem papildus piešķirot četrus miljonus eiro.

Likumprojekts paredz piešķirt valsts budžeta finansējumu politiskajām partijām, par kurām iepriekšējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju. Par katru iegūto balsi Saeimas vēlēšanās paredzēts maksāt 4,5 eiro, savukārt viena balss Eiropas Parlamenta un pašvaldības domes vēlēšanās maksātu 0,5 eiro.

Papildu tam politiskajai partijai, par kuru iepriekšējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 5% vēlētāju, ikgadēji plānots piešķirt valsts budžeta finansējumu 100 000 eiro apmērā.

Vienlaikus paredzēti arī ierobežojumi - kopējais vienai politiskajai partijai piešķirtais valsts budžeta finansējums gada laikā nevarēs pārsniegt 800 000 eiro. 

Minētais likumprojekts, iepriekš Saeimā sākot skatīt budžeta likumprojektu paketi, debatēs tika piesaukts ne vienu vien reizi, uzsverot, ka ar to deputāti izrāda cinisku attieksmi pret bērniem, invalīdiem, bāreņiem, audžuģimenēm un citiem, kuru finansēšanas kārtības tāpat ietvertas budžeta likumprojektu paketē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu