Rosina "iesaldēt" deputātu algas (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova / LETA

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK rosina līdz 13. Saeimas sasaukuma beigām "iesaldēt" deputātu algas pašreizējā līmenī.

Priekšlikums grozījumiem Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā paredz no 2020.gada 1.janvāra līdz 13.Saeimas pilnvaru beigām par bāzes mēnešalgas apmēru Saeimas deputātu mēnešalgai un mēnešalgas daļai tiem deputātiem, kuri ieņem papildu amatus parlamentā, noteikt 2017.gada valstī strādājoši mēneša vidējās darba samaksas apmēru - 926 eiro.

Saskaņā ar minēto likumu, deputātu mēnešalga tiek aprēķināta, vidējai mēneša darba samaksai valstī piemērojot noteiktus koeficientus. Parlamenta deputāta atalgojums aprēķināms, vidējai valstī strādājošo mēnešalgai piemērojot koeficientu 3,2, savukārt papildu minētajam deputātiem, kuri ieņem kādu papildu amatu parlamentā, izmaksā arī mēnešalgas daļu par attiecīgo amatu pildīšanu. Papildu mēnešalgas daļa, piemēram, Saeimas priekšsēdētājam nosakāma, piemērojot koeficientu 1,73.

Patlaban Saeimas deputātu mēnešalgas apmērs mainās atkarībā no vidējās darba samaksas valstī - ja tā pieaug, tad kāpj arī deputātu alga.

Līdz ar to nacionālās apvienības priekšlikums paredz "iesaldēt" deputātu pašreizējo darba samaksu, to nepalielinot līdz pat 13.Saeimas sasaukuma beigām. Patlaban deputāts, nepildot papildu pienākumus, mēnesī pirms nodokļu nomaksas saņem 2963 eiro. Līdz šim tika paredzēts, ka nākamajā gadā, ņemot vērā vidējās algas valstī pieaugumu, deputāti mēnesī varētu saņemt par 5,5% vairāk nekā šogad - 3125 eiro. Nākamā gada atalgojums deputātiem būtu bijis aprēķināts pēc jaunas formulas, kas nedaudz samazina mēnešalgas pieaugumu.

Deputāts Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) aģentūrai LETA skaidroja, ka šāds priekšlikums ir solidārs attiecībā pret tiem iedzīvotājiem, kuru algas nākamajos gados netiks palielinātas prasītajā apmērā. "Vairāku profesiju pārstāvji nav apmierināti ar to, ka viņu algas nav pienācīgā līmenī, tāpēc arī deputātu algas būtu jāiesaldē," sacīja deputāts.

Minētais likumprojekts ir iekļauts 2020.gada valsts budžeta paketē, par ko lemt parlaments plāno 13. un 14. novembra sēdē.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu