Lielajā ģildē Mocarta muzikālie joki

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Johanness Hinterholcers
Johanness Hinterholcers Foto: publicitātes

Piektdien, 8. novembrī Lielajā ģildē uz dižā austriešu komponista Volfganga Amadeja Mocarta mūzikas vakaru klausītājus aicina kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un itāļu vijolnieks, izsmalcinātais baroka un klasicisma mūzikas lietpratējs Enriko Onofri. Koncerta programmā - uvertīra dziesmuspēlei “Teātra direktors”, “Trīs vācu dejas”, divertisments “Muzikāls joks” un Pirmais mežraga koncerts kopā ar izcilo austriešu mežradznieku Johannesu Hinterholceru.

Atklājot koncertprogrammas tapšanas aizkulises, Enriko Onofri saka: “Šoreiz vēlos klausītājam parādīt citu Mocartu – Mocartu jokdari, publikas dievinātu ģēniju ar fenomenālu humora izjūtu. Kaut gan atklāti sakot, šīs kompozīcijas no mūziķiem prasa ne mazāku iedziļināšanos, atdevi un spējas kā atskaņojot autora labi zināmos darbus.”

Koncertprogrammā cita aiz cita sekos Mocarta vitālie un humorpilnie muzikālie komentāri par sava laika reālijām, brīžam tās kariķējot, brīžam parodējot, vai vienkārši no sirds par tām pasmaidot.

Brīnumbērna Mocarta Lielās Eiropas turnejas laikā (1763-1766) tapušais kvodlibets Galimathias Musicum sarakstīts 10 gadu vecumā, par godu Vilema V pilngadības sasniegšanai un stāšanos Nīderlandes republikas provinču valdnieka amatā.

Svētku pusdienu vajadzībām Šenbrunnas pilī divdesmit gadus vēlāk tapusi komiskā dziesmuspēle “Teātra direktors” (Der Schauspieldirektor). 80 viesiem rīkotajā pasākumā netrūka nedz ēdiena, nedz mūzikas – līdz ar Mocarta koķeto mūziku, viesus izklaidēja arī Saljērī opera buffa “Vispirms mūzika, pēc tam vārdi” (Prima la musica e poi le parole ). 

Gadu vēlāk, 1787. gadā Mocarts sarakstīja divertismentu diviem mežragiem un stīgu orķestriem “Muzikāls joks” (Ein musikalischer Spaß), kurā autors vaļsirdīgi pasmaida par netalantīgu kolēģu netalantīgiem sacerējumiem, parodējot to stilu un pārmērības.

“Trīs vācu dejas” tapušas komponista pēdējā mūža gadā, kad viņš kalpojis Jozefa II galmā. Kā zināms arī Mocarts pats bijis kaislīgs dejotājs un minētie opusi nav vienīgie, kas veltīti šai mākslas un izklaides formai.

Arī viens no četriem Mocarta koncertiem mežragam un orķestrim tapis meistara mūža nogalē, turklāt divdaļīgā koncerta otro daļu jau pēc autora nāves pabeidzis viņa skolnieks Francis Ksavjers Zīsmairs (Franz Xaver Süßmayr ).

8. novembra koncertā Lielajā ģildē to atskaņos pieredzējušais austriešu mežradznieks Johanness Hinterholcers (attēlā).

Biļetes uz koncertu nopērkamas visās “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu