Daudziem jauniešiem nav ne jausmas, ko nozīmē brīvība (20)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Oto Brantevics
Oto Brantevics Foto: publicitātes

Sešpadsmitgadnieks, reālskolas priekšpēdējās klases skolnieks, kurš saticis pirmo mīlestību un atvērts pārsteigumiem, ko sagādās pieaugušo dzīve – tāds ir Artūrs Vanags Pirmā pasaules kara priekšvakarā. Gluži kā mūsdienu jaunieši un arī tie 1300 puiši, no kuru vidus tika izraudzīts filmas “Dvēseļu putenis” galvenās lomas atveidotājs Oto Brantevics. Gaidot filmas pirmizrādi un valsts svētku nedēļu, Oto stāsta par to, kā dalība vēsturiskā kara drāmā var mainīt izpratni par īstām vērtībām.

11. un 18. novembrī Oto Brantevica ģimenē tiek klāts galds, klusi svinēta mūsu tautas brīvība un pieminēti kritušie. Dažkārt sanākot aizbraukt uz Kuldīgu vai Rīgu, noskatīties militāro parādi un piedalīties lāpu gājienā. Oto Brantevics atzīst – filmēšanās “Dvēseļu putenī” liek Lāčplēša dienu skatīt pavisam citā gaismā:

“11. novembris man tagad ir kļuvis par īstu piemiņas dienu. Gan 11., gan 18. novembrī es pievēršu vairāk uzmanības Latvijas vēsturei, mērķiem un vērtībām, par kurām cīnījās mūsu senči.”

Kā Oto Brantevics kļuva par Artūru Vanagu

Filmas “Dvēseļu putenis” aktieru atlasei Oto pieteicies nejauši un spontāni. Viņš atzīst, ka turp devies bez mērķa iegūt galveno lomu; ja nu izdotos iesaistīties filmēšanā, tas būtu veltījums vecvecvecvectēvam Janam Leskavniekam, kurš bijis latviešu strēlnieks un pēc kara pateicībā par piedalīšanos ar Kārļa Ulmaņa rīkojumu ieguvis zemi. Aicinājumu piedalīties aktieru atlasē sociālajā tīklā Facebook pamanījusi Oto mammas kolēģe.

“Man patika vēsture, agrāk aizrāvos ar īsfilmu filmēšanu. Tā nu ļoti ilgi domāju, bet tomēr nolēmu nebraukt. Nākamajā dienā divi klasesbiedri taisījās doties uz kastingu, un tā arī es spontāni izlēmu viņiem pievienoties,” atceras Oto Brantevics. Pati atlase gan nav sevišķi palikusi atmiņā – Oto bijis tik uztraucies, ka maz ko atceras no notikušā. Domājis, ka nekur tālāk arī netiks, jo no lielā uztraukuma aizmirsis tekstu un jaucis scenāriju. Taču tajā pašā vakarā viņam piezvanīja un pieteica, lai negriež īsākus matus. “Pagāja laiks, mēģinājums pēc mēģinājuma, un vienā no tiem man paziņoja, ka esmu izvēlēts galvenā varoņa lomai. Es tam nevarēju noticēt visu dienu,” atceras Oto.

 Filmēšanās devusi iespēju izaugt

Divi filmēšanas gadi paskrējuši ļoti ātri, atzīst Oto Brantevics. Viņš ieguvis daudz jaunu paziņu, kļuvis atvērtāks un komunikablāks, taču vēl būtiskāks ieguvums, viņaprāt, ir zināšanu bagāža un dziļāka izpratne par Latvijas vēsturi.

“Filmēšanās laikā daudz vairāk sāku interesēties par vēsturi un citādi skatos arī uz Latvijas valstiskumu. Pirmais pasaules karš vairs nav tikai datumi un stāsti, bet dzīva pieredze, atmiņas, notikumi, kas nav jāmeklē nemaz tik senā pagātnē. Dalība filmā man ir devusi iespēju izaugt un izprast mūsu tautas sūro vēsturi, tā ir mainījusi manas vērtības,” atzīst jaunais aktieris.

Daudziem jauniešiem nav ne jausmas, ko nozīmē brīvība

Vai vienaudži interesējas par Oto pieredzi? Lai gan viņam sevišķi nepatīk runāt par filmu, viņš ir atvērts sarunām: “Ja kāds grib kaut ko vairāk uzzināt, esmu vienmēr atvērts stāstīt par filmēšanā pieredzēto. Diemžēl daļai jauniešu Latvijas nākotne ir vienaldzīga. Daudziem nav pat nojausmas par to, kas ir brīvība. Daudzi brīvību pielīdzina anarhijai, kad tu vari darīt, ko gribi. Un, lai gan tādu ir mazākums, tomēr daudziem ir vienkārši vienalga par to, kas notiek Latvijā, par Latvijas vēsturi, un ir ļoti vājas zināšanas par to, ko nozīmē brīva valsts.” Vienlaikus Oto Brantevics priecīgi atzīst, ka ir arī gana daudz jauniešu, kuri šādai ignorancei aktīvi pretojas, iesaistoties savas un valsts nākotnes veidošanā.

Filma “Dvēseļu putenis” no 8. novembra būs skatāma lielākajos kinoteātros Rīgā, Liepājā, Rēzeknē, Daugavpilī, Ventspilī, Siguldā, Valmierā, Talsos, Madonā, Jūrmalā, Smiltenē, Cēsīs, Kuldīgā, Ogrē un Jelgavā. Pēc 18. novembra “Dvēseļu putenis” būs skatāms arī visos Latvijas novados. Biļetes var iegādāties kinoteātru biļešu kasēs un tiešsaistē. Vairāk informācijas par filmu, tās izrādīšanas vietām un biļešu iegādi aicinām meklēt filmas mājaslapā www.dveseluputenis.lv, kur pieejamas precīzas norādes uz biļešu iegādes iespējām.

Filmas aizkadru video vērojami LMT straume un LMT mājas viedtelevīzijā.

Iepazīsties ar filmas "Dvēseļu putenis" varoņiem.

Filmas reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT mājas viedtelevīziju.

Komentāri (20)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu