Šonedēļ Rīgā reģistrēts viens gripas gadījums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ingvers saaukstēšanās tēja
ingvers saaukstēšanās tēja Foto: depositphotos.com

Gripas intensitāte Latvijā vēl joprojām saglabājas ļoti zemā līmenī, norādīts Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) publiskotajā gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa jaunākajā pārskatā.

Šonedēļ Rīgā reģistrēts viens gripas gadījums, taču kopš sezonas sākuma reģistrēti desmit gadījumi, kad pacientam gripa noteikta klīniski. Pacienti bijuši no dažādām vecuma grupām.

Pirmie gripas gadījumi šajā sezonā tika reģistrēti oktobra sākumā, kas ir vidēji par trim nedēļām agrāk nekā parasti. Par saslimušajiem ziņojusi kāda ģimenes ārsta prakse Gulbenes novadā, kā arī Rīgas ģimenes ārstu prakses. Tāpat Rīgas ārstniecības iestādes ziņojušas par sešiem stacionētiem gripas pacientiem un vienu pacientu ar gripas izraisītu pneimoniju.

Līdz šim gripa skārusi gan bērnus, gan pieaugušos.

Vidējā gripas intensitāte Latvijā atbilstoši jaunākajiem monitoringa datiem ir 1 gadījums uz 100 000 iedzīvotājiem. Gripas epidēmija tiek izsludināta tad, ja saslimušo skaits sasniedz 100 gadījumus uz 100 000 cilvēku. 

Kopš sezonas sākuma (40.-43.nedēļā) Latvijā noteikti desmit gripas vīrusi - viens A tipa un deviņi B tipa gripas vīrusi. Iepriekšējā sezonā pirmie gripas vīrusi bija noteikti vēlāk - 2018.gada 43.-47.nedēļā.

Tikmēr pēc palīdzības ambulatorajās ārstniecības iestādēs akūtu augšējo elpceļu infekciju gadījumā pēdējā monitoringa nedēļā vērsušies vidēji 743,4 iedzīvotāji uz 100 000, kas ir mazāk nekā iepriekšējās nedēļās.

Līdzīgi kā iepriekšējās sezonās augstākā saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām novērota bērniem vecumā līdz 14 gadiem.

Savukārt pneimonijas jeb plaušu karsoņa gadījumos pēc palīdzības ambulatorajās ārstniecības iestādēs pēdējā nedēļā vērsušies 22 pacienti jeb vidēji 17,3 uz 100 000 iedzīvotāju. Arī šajā gadījumā visbiežāk slimo bērni līdz 14 gadu vecumam.

SPKC publiskotajā pārskatā piebilsts, ka visā Eiropas reģionā gripas aktivitāte līdz šim bijusi zema un reģistrēti sporādiski saslimšanas gadījumi. No izmeklētajiem paraugiem tīkla ietvaros 2,7% bija pozitīvi uz gripas vīrusiem. Kopš sezonas sākuma kopumā noteikti 32 gripas vīrusi - 18 A tipa un 14 B tipa vīrusi.

Kā vēstīts, šosezon Latvijā ir pieejamas dažādas četrvērtīgas pretgripas vakcīnas, kuras pasargā no diviem A tipa un diviem B tipa gripas vīrusiem.

SPKC prognozē, ka šajā sezonā cirkulēs jau pazīstami gripas vīrusi, kas izplatījās iepriekšējās sezonās, taču, kuri no tiem būs dominējošie, patlaban nevar vēl zināt.

No 1.oktobra valsts pilnā apmērā apmaksā pretgripas vakcīnas grūtniecēm un bērniem vecumā no sešiem līdz 23 mēnešiem.

Kā informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, lai gan vakcīna nav spējīga pilnībā pasargāt no saslimšanas, ir pierādīts, ka pat gadījumā, ja vakcīna nepasargās no inficēšanās vai saslimšanas, tā tomēr atvieglos un saīsinās slimības gaitu. Vakcīna arī pasargās hronisko slimību pacientus, mazinot iespējamo gripas komplikāciju risku un dzīvības apdraudējumu.

Gripa Latvijā izplatās rudens un ziemas periodā, tādēļ šobrīd ir labākais laiks vakcinēties, norādīja slimnīcā. Imunitāte pret gripu izveidojas aptuveni septiņu dienu laikā pēc vakcīnas saņemšanas. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu