Armijai un zemessargiem šūs jauna dizaina formastērpus (28)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Karavīrs; Ilustratīvs foto.
Karavīrs; Ilustratīvs foto. Foto: Evija Trifanova/LETA

Profesionālā dienesta karavīriem un zemessargiem tiks šūti jauna dizaina kaujas formastērpi, kuru kamuflāža labāk samazināšot iespējas pamanīt tērpa valkātāju.

Aizsardzības ministrijas (AM) iepriekš sniegtā informācija liecina, ka Ministru kabinetā 2006.gada nogalē tika apstiprinātā koncepcija par pilnīgi jauna veida karavīru individuālās aizsardzības sistēmas ieviešanu bruņotajos spēkos, kuru pakāpeniski sāka ieviest 2007.gadā. Toreiz tika sagatavots unikāls maskēšanas raksts "Latpat", lai vizuāli maskētu karavīru pilsētas vidē un starptautisko operāciju reģionos dienā un naktī, kā arī nodrošināt gan tikai noteikta līmeņa vizuālo maskēšanu mežainā teritorijā Latvijā. 2015.gadā tika ieviests otrs maskēšanas raksts "Multilatpat", kurā dominē brūna, zaļa un haki krāsa.

Toreiz AM paziņoja, ka vienlaikus "Latpat" un "Multilatpat" lietos, tikai pildot operacionālos un mācību uzdevumus. Savukārt ikdienā "Latpat" lietos kā ziemas, bet "Multilatpat" kā vasaras formas tērpu, pāreju no viena uz otru nosakot ar garnizona priekšnieka pavēli.

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš ar AM Preses nodaļas pārstāves Sandras Brāles starpniecību aģentūrai LETA paskaidroja, ka NBS kopā ar dažādu sfēru speciālistiem un sekojot līdzi mūsdienu militāro operāciju vešanas pieredzei jau vairāku gadu garumā strādāja pie kaujas formas tērpa uzlabojumiem.

Tagad speciālisti izstrādājuši jaunu formas tērpa kamuflāžu "ar daudz piemērotāku krāsu gammu Latvijas dabas apstākļiem", kas savas ģeometrijas dēļ samazina spējas vizuāli pamanīt karavīru. Tāpat jaunajā formastērpā ir ieviesti dažādi funkcionālie uzlabojumi, kas nodrošina gan ērtāku lietošanu, gan lielāku noturību formas nēsāšanas laikā.

Jaunā parauga formastērpa iegādei nav paredzēts papildus finansējums. To iepirks no ikgadēji plānotā finansējuma. Paredzēts, ka pāreja uz jaunā tipa formastērpiem notiks divu gadu laikā.

Formastērpa iepirkumam piemērota sarunu procedūra. Pirmajā kvalifikācijas kārta trīs kandidāti atzīti par atbilstošiem un uzaicināti iesniegt piedāvājumus otrajā iepirkuma procedūras kārtā. Kā piedāvājumu iesniegšanas termiņš noteikts 2020.gada 13.janvāris.

Iepirkums paredz kompleksu vērtēšanas sistēmu pēc noteiktiem saimnieciskā izdevīguma kritērijiem. Tajā skaitā plānots veikt gan laboratorisku, gan funkcionālu testēšanu.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu