Terorists, kurš Vācijā pie sinagogas nošāva vairākus cilvēkus, uzsaukumu izvietojis Latvijas iedzīvotāja izveidotā interneta vietnē (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Pirms mēneša kādā Vācijas pilsētā notika terorakts. Kā šādus uzbrucējus dēvē drošības dienesti, “vientuļais vilks” gribēja iekļūt ebreju sinagogā, lai sarīkotu asinspirti. Plāns neizdevās. Līdz viņu sašāva policija, terorists nogalināja divus nejaušus garāmgājējus, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Pēc traģiskā notikuma izmeklētāji atklāja, ka šāvējs uzbrukumam rūpīgi gatavojies un par saviem plāniem publiski stāstījis divās interneta vietnēs. Kļuvis zināms, ka vienu no tām izveidojis un uzturējis kāds Latvijas iedzīvotājs. 

Valsts drošības dienests mums to apstiprina. Vietnes izveidotājs gan netiek turēts aizdomās par līdzdalību terorakta plānošanā un izdarīšanā. Viņš nopratināts un ziņas par notikušo Latvijā nodotas izmeklētājiem Vācijā, vēsta raidījums.

9.oktobris ebrejiem visā pasaulē ir īpašs datums. Izpirkuma jeb Tiesas dienā Izraēlā dzīve pilnībā apstājas. Notiek stundām garas lūgšanas dievnamos. Līdzīgi arī citviet pasaulē.

To zināja arī 27 gadus vecais vācietis Stefans Balliets. Viņš ebrejiem gada nozīmīgākajā dienā kādā nelielā Vācijas pilsētā Hallē gribēja ielauzties sinagogā, lai sarīkotu apšaudi. 

Terorists vairākas kaujas šautenes bija sameistarojis pats. Detaļas izgatavotas arī ar 3D printeri. Viņa automašīnas salons bija piekrāmēts ar patronām un sprāgstvielām. Pats Stefans Balliets bija tērpies kamuflāžas kaujinieku tērpā, bruņu vestē un armijnieku ķiverē. Pie tās viņš piestiprināja telefonu, ieslēdza videokameru un visu turpmāk notiekošo filmēja un tiešraidē pārraidīja internetā.

35 minūšu garā video tiešraide bija redzama kompānijai Amazon piederošā interneta vietnē Twitch, ko izmanto miljoniem datorspēļu lietotāji visā pasaulē. Terorakta video bija pieejams pusstundu un to noskatījās 2200 lapas apmeklētāju. Daži no tiem uzmundrināja uzbrucēju un pārdzīvoja par viņa neveiksmēm. Piemēram, nespēju iekļūt sinagogā.

Sinagogas vadītājs vēlāk medijiem stāstīja kā viņi videokamerās skatījušies, ka līdz zobiem bruņotais uzbrucējs šauj pa durvīm. Tobrīd tur atradās ap 50 cilvēku, kuri centās ieeju ēkā aizbarikādēt.

Pie sinagogas uz ielas terorists nogalina kādu nejaušu garāmgājēju. Blakus kvartālā kebabnīcā nošauj vienu un ievaino divus cilvēkus. Drīz pēc tam Stefanu Ballietu ielenc policija, sašauj un arestē, norāda raidījums.

Bet videospēļu lietotāju mājas lapa Twich nav vienīgā, ko izmantojis šāvējs. Nedēļu pirms asiņainajiem notikumiem kādā ne pārāk populārā interneta diskusiju vietnē MEGUCA Balliets publicējis savu 16 lappuses garo uzsaukumu jeb manifestu. Stāstījis, ka viņš jau vairākus gadus pats konstruē šaujamieročus.

Pēc uzbrukuma Vācijas izmeklētāji sazinājušies ar Latvijas Valsts drošības dienestu. Atklājies, ka vietnes MEGUCA izveidotājs meklējams Rīgā. 

Ievietojos arī paštaisīto šaujamo fotogrāfijas. Un apsolījis, ka tiešraidē vietnē Twich visiem nodemonstrēs kā viņš dzīvē tos pārbaudīs. Terorakta dienā MEGUCAS lietotāji savā starpā sarakstījušies, ka seko līdzi notiekošajam un uzmundrina šāvēju. 

Līdzīgi kā šāvējs Vācijā, martā Jaunzēlandē nacionālists Brentons Tarants savu 50 cilvēku slepkavību dievnamā demonstrēja tiešraidē. Vēlāk parādījās ziņas, ka terorists pirms uzbrukuma apbraukājis vairākas valstis. Tajā skaitā pabijis Latvijā.

Kā apliecināja Valsts drošības dienests, ir zināms, ka Tarants uzturējies viesnīcā Saldū un vēl pabijis arī kādā pilsētā Vidzemē. Bet pēc izmeklēšanām noskaidrots, ka šis esot bijis tikai atpūtas brauciens.

Terorists, uzturoties Latvijā, neesot mēģinājis meklēt kontaktus ar kādiem potenciālajiem domu biedriem kā arī nav meklējis kādu, kurš atbalstītu ieplānoto teroraktu. 

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu