Ķīniešiem beidzot izdevies radīt daudzsološas zāles pret Alcheimera slimību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Seniors
Seniors Foto: pixabay.com

Ķīnas varas iestādes apstiprinājušas jaunas zāles, kas palīdzēs ārstēt Alcheimera slimību. 17 gadu laikā tas ir pirmais jaunais medikaments cīņā pret izplatīto garīgo kaiti.

Uz jūras zāļu bāzes radīto medikamentu, ko zinātnieki sauc par “oligomanātu”, var izmantot, lai dziedētu vieglu vai vidēji smagu Alcheimera kaiti, ziņo Ķīnas medikamentu drošības aģentūra.

Tiesa, varas iestāžu apstiprinājums ir nosacīts, jo zāles vēl tiek izmēģinātas un, lai arī tās drīz būs pieejamas tirdzniecībā, tomēr tikko kā radīsies kāda problēma ar tām, tās tiks izņemtas no tās.

Septembrī, zinātnieku komanda, kas radīja jaunās zāles, atklāja, ka pētīt jūras zāles šādā kontekstā viņus iedvesmoja fakts, ka cilvēki, kuri ikdienā pārtikā lieto jūras zāļu produktus, reti sirgst ar Alcheimera kaiti.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Cell Research”, zinātnieku komanda aprakstīja, kā jūras zāļu sastāvā esošais cukurs nomāc zarnās esošās baktērijas, kas var izraisīt smadzeņu iekaisumu un to deģenerāciju, kas vēlāk noved pie Alcheimera kaites.

Šis mehānisms tika novērots un apstiprināts klīnisko izmēģinājumu laikā, ko veica Šanhajā bāzētā farmaceitiskā kompānija, kas jaunās zāles laidīs tirdzniecībā.

Pētījumā tika iesaistīt 818 pacienti un atklājās, ka “oligomanāts”, kas tiek iegūts no brūnaļģēm, jau četru nedēļu laikā uzlabo garīgās funkcijas cilvēkiem, kuri sirgst ar Alcheimera kaiti.

“Pētījuma rezultāti veicina mūsu izpratni par mehānismu, kas ir daļa no Alcheimera kaites, kā arī liecina par mikrobiomu kā dažādu terapiju mērķi,” komentēja neirologs Filips Šeltens.

Kompānija paziņoja, ka zāles Ķīnā būs pieejamas ļoti drīz, bet Eiropā un ASV – jau 2020. gada sākumā.

Alcheimera slimība sākas ar atmiņas zudumu un var beigties ar pamatīgiem smadzeņu bojājumiem. Statistika vēsta, ka Alcheimera slimība ir vainojama pie 70% demences gadījumu visā pasaulē. Demence jeb vecuma vājprāts visā pasaulē skar aptuveni 50 miljonus cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu