Senais rūpnīcu rajons ar skatu uz Daugavu: industriālā Mūkusalas iela

Foto: Publicitātes foto
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Mūkusalas ielu un tās apkārtni varētu dēvēt par vienu no Rīgas vispusīgākajām teritorijām – te atradīsi it visu – sākot no Daugavmalas, beidzot ar bibliotēku vienā galā un milzu iepirkšanās centriem otrā galā, bet veselu augstskolas pilsētu paralēlajā ielā.

Savukārt, runājot par nekustamajiem īpašumiem un arhitektūru, šī iela izcelsies ar tās industriālo dizainu. 20. gadsimta sākumā šī apkaime kļuva teju par rūpnīcu rajonu, bet mūsdienās tās ir pārtapušas par cēlām dzīvokļu ēkām, kurās sastapsi ārzemēs populāros “loft” stila dzīvokļus ar industriālisma auru. Līdzīgs stāsts ir piemeklējis Mūkusalas ielas namus ar numuriem 25 un 29 jeb jauno projektu “Promenāde”.

Sākotnēji Mūkusalas iela bija tikai ceļš gar Daugavas krastu Pārdaugavas pusē, bet jau 19. gadsimta noslēgumā šis ceļš ieguva pilntiesīgu ielas statusu. Pirmo reizi tā ir minēta 1861. gadā ar tās pašreizējo nosaukumu.

Jau tās pirmsākumos daudzi uzņēmēji saskatīja Mūkusalas ielas potenciālu, proti, skats uz Daugavu, Vecrīgas tuvums, kā arī izdevīgie tranzīta ceļi – blakus atrodas dzelzceļš, bet šoseja virzās rietumu virzienā līdz ar to, no Mūkusalas ielas uzņēmēji ātri vien varēja nogādāt preces uz Rietumeiropu.

Interesanti, ka Mūkusalas ielas vārds ir cēliens no salas "Mūkusalas", kas piederējusi cisterciešu sieviešu klosterim - agrāk šo apkaimi ir veidojis vairāku salu ansamblis. Mūkusala pastāvēja no 13. līdz 18. gadsimtam - no 1764. gada līdz 1782. gadam kāds inženieris Gustavs Emanuēls fon Veismans izstrādāja un realizēja plānu Daugavas dambja būvniecībai, kas savienotu Bieķeņsalu, Mūkusalu, Lielo Klīversalu, Burkānu salu, Mazo Klīversalu un Ķīpsalu. Daudzas salas izzuda, jo attekas starp salām aizsērējās.  

Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

Pēc Otrā pasaules kara beigām Mūkusalas ielu pārdēvēja par Radiotehnikas ielu – par godu Rīgas radiorūpnīcas korpusam, taču bez tās šeit vēl darbojās arī prestižā Carl Zeiss optikas rūpnīca un citas nozīmīgas ražotnes.

Taču pēc neatkarības atjaunošanas, 90. gados, iela atguva savu vēsturisko nosaukumu un lēnām sāka sabiedriskā centra attīstību.

Šeit tapa laikraksta “Diena” izdevniecība un tipogrāfija, bet vēlāk "Arhis" arhitektu biroja projektētajā rūpnīcas ēkas rekonstrukcijā ierīkoja informāciju tehnoloģiju uzņēmumu "Atea".

Līdz ar šo un vēl citiem 2005. gadā pārbūvētajiem industriālajiem namiem, šeit tika atklāti vairāki iepirkšanās centri, piemēram, "Riga Plaza" un "Maxima XX", Mūkusalas ielā tapa mākslas galerija "Mūkusalas Mākslas Salons", biznesa centri un slavenu zīmolu biroju ēkas, bet Mūkusalas ielas galā – Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunā ēka, kas jau tagad ir kļuvusi par daudzu pasākumu epicentru, piemēram, pagājušā gada 18. novembra svinībās šeit norisinājās lielais svētku koncerts "Mīlestības vārdā.18+".

Mūsdienās iela un tās apkārtne turpina straujo attīstību un jau tuvākajā nākotnē šeit varam gaidīt jaunus infrastruktūras risinājumus, ēkas, labiekārtošanas darbus un pasākumu vietas. Patlaban Mūkusalas iela ir Torņkalna un Ziepniekkalna maģistrālā iela.

Vadoties pēc Rīgas domes pilsētas attīstības departamenta aplēsēm, Mūkusalas ielā pēdējos gados ir krasi mainījušās tendences tieši sabiedrības ziņā, kas šeit ikdienā pavada laiku.

Ja kādreiz tā bija izteikta rūpnīcas iela, tad pēc 90. gadiem Mūkusalas teritoriju izmanto radošo cilvēku grupu pārstāvji - mākslinieki, mūziķi, žurnālisti, dzejnieki, rakstnieki; kā arī uzņēmēji. Šāds sociālais profils ir bijis labs iegansts dažādu kafejnīcu un tējnīcu tapšanai, restorāniem un citām sabiedriskajām vietām.   

Foto: Publicitātes foto

Šodien ne viens vien uzņēmums ir saskatījis Mūkusalas ielas potenciālu – tieši šeit kā sēnes pēc lietus aug jaunas biroju ēkas, bet dzīvošana šīs ielas tuvumā ir īsta privilēģija, piemēram, atjaunotajās dzīvokļu mājās “Promenāde” Mūkusalas ielā 25 un 29. Mūkusalas rajons atrodas vien 15 minūšu gājiena attālumā no Vecrīgas vai Pārdaugavas vēsturiskā centra – Āgenskalna.

Tāpat tuvumā ir dažādas izklaides vietas – boulinga centri, kinoteātri, parki, sporta klubi, bāri, kafejnīcas un restorāni, bet kulinārijas ekspertiem par prieku, Mūkusalas iela atrodas pavisam tuvu Centrāltirgum, kur atradīsi svaigākos sezonas augļus un dārzeņus.

Foto: Publicitātes foto

Atšķirībā no citām apkaimēm Mūkusalas ielā sastrēgumi ir samērā reta parādība, tādēļ salīdzinoši ātri ir iespējams nokļūt uz lidostu, pilsētas centru vai pat CSDD tehnisko apskati.

Šī iela būs īpaši tīkama aktīvās atpūtas cienītājiem-skrējējiem – dodies krosā no mājas uz Zaķusalu vai Lucavsalu, apskrien Uzvaras laukumu vai sasniedz Māras dīķi, bet vasarās šīs ielas tuvumā ir iespēja izmēģināt spēkus SUPošanā un airēšanā!

Turklāt – šeit tuvumā vasaras mēdz ieskandināt pasaulslavenu mūziķu koncerti – sagaidi un noklausies savas mīļākās grupas uzstāšanos uz Daugavas salas un pēcāk lēnā solī sasniedz māju vien dažu minūšu laikā, bet novembra svētkos un Vecgada svinībās nebūs nepieciešams doties uz Vecrīgas krastmalu, jo salūtu būs iespējams vērot pa logu vai no balkona.

Foto: Publicitātes foto

Nākotnē šī Rīgas iela kļūs par īstu industriālo attīstības centru. Patlaban Mūkusalas ielā vienu pēc otras sāk atjaunot pamestās rūpnīcu ēkas, bet tukšos laukumus aizpilda prominentas jaunceltnes, piemēram, Torņakalnā darbojas jau divas Latvijas Universitātes fakultātes – Dabaszinātņu fakultāte un Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte, taču pie šīm ēkām universitāte neapstāsies.

Plānots, ka Torņakalnā nākotnē taps arī kopmītnes, sporta māja, tehnoloģiju māja un veselības māja.

Foto: Publicitātes foto

Kas attiecas uz tranzīta ceļiem, vadoties pēc Rīgas domes pilsētas attīstības departamenta vīzijām, nākotnē Mūkusalas ielu šķērsos ilgi gaidītais Rail Baltica dzelzceļš, bet esošo dzelzceļa tiltu pārveidos par gājēju tiltu ar veloceliņu.

Tāpat Mūkusalas ielas galā, blakus bibliotēkai, taps multimodāls sabiedriskā transporta mezgls – tas palīdzēs mazināt pašreizējos sastrēgumus un uzlabos gaisa kvalitāti Rīgā.

Līdz ar transporta ceļu attīstību Mūkusalas ielu plāno papildināt ar jaunām zaļajām zonām – parkiem un pagalmiem, kuros būs iespējams rīkot kā publiskos pasākumus, tā arī privātus sporta un atpūtas notikumus. Šajos plānos ietilpst arī promenādes labiekārtošana – pie Daugavas krasta plānotas atjaunot kāpnes un ierīkot laivu piestātnes.

Rīgas domes plānos ir Mūkusalas ielā izveidot jaunu kultūras centru, kura būvniecības ietvaros tiks pārveidota un rekonstruēta kāda esoša industriālā ēka; inovāciju centru; kafejnīcas; jaunas daudzstāvu darījumu ēkas, kas mazinās jaunā Rail Baltica dzelzceļa vizuālo ietekmi uz ainavu; rekonstruēt industriālās celtnes un attīrīt Kīleveina grāvi; bērnudārzu; start-up inkubatoru.

Ilgtermiņā iela kļūs draudzīgāka gājējiem un velosipēdistiem – esošā teritorija ir viegli modificējama un ir potenciāli draudzīga radikālām pārmaiņām.

Savukārt domes eksperti lēš, ka nākotnē Mūkusalas ielas apkaime būs īsta jauniešu pilsēta, kurā apgrozīsies studenti un uzņēmēji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu