Klajā nāk grafiķes Māras Rikmanes dzejas grāmata

Foto
Jānis Škapars
, Fotogrāfs
CopyDraugiem X Whatsapp

Pirmdien Rīgas Centrālajā bibliotēkā (Brīvības ielā 49/53, 2. stāvā) tika svinīgi atklāta gleznotājas un grafiķes Māras Rikmanes (1939) jaunā grāmata "Viens visā, viss vienā". Aplūko foto no atklāšanas!  

Māra Rikmane par sevi un grāmatu stāsta: "Grāmatas priekšvārdā minu, ka sevi par dzejnieci nekādā gadījumā neuzskatu, esmu saistīta ar citas mākslas - tēlotājmākslas veidiem (stājgrafiku, grāmatu ilustrēšanu, glezniecību), tomēr ar niansēto literatūras un dzejas pasauli likteņa pavērsienos esmu bijusi vienota, kopš gluži agrīniem gadiem līdz pat šai dienai. Nenoskaidrojamu apstākļu dēļ, gribēdama izteikt to, kas man ir būtisks un, lietojot emocionāli sakāpinātu frāzi, "to, KAS MAN IR SVARĪGĀKS PAR VISU", es atradu samērā vienkāršu, pat arhaisku veidu, kā domu skaidri un gaiši ar melnu uz balta nolikt pašai sev priekšā ar varbūtības prognozi, izteiktu vārdos - kas noderētu ne vien man, bet arī staram kopīgam."

Māra Rikmane
Māra Rikmane Foto: Jānis Škapars/TVNET

Grāmatā Rikmane pauž savus personīgos uzskatus par tā sauktajām "mūžīgajām vērtībām" - tā, kā tās izprot, uzdrošinoties būt nesaprasta, naiva un no tradicionālo uzskatu viedokļa pat "ķecerīga".

Atgādinām, ka ka tikai pirms dažām dienām ugunsgrēkā cieta Rikmanes Brīvības ielas darbnīca, kurā bija paredzēta dzejas grāmatas atvēršanas neformālā daļa. 

Gada sākumā TVNET viesojās Rikmanes darbnīcā. Intervija ar mākslinieci lasāma šeit.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu