Ar pārsteidzošiem rezultātiem noslēdzies "Microsoft" četru dienu darba nedēļas eksperiments Japānā (8)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Arvien vairāk mazie un vidējie uzņēmumi visā pasaulē izmēģina praksē četru darba dienu nedēļu. Nesen veiktā “Microsoft” izmēģinājuma rezultāti liecina, ka šāda prakse varētu atstāt pozitīvu iespaidu arī uz lielākiem uzņēmumiem, vēsta CNN.

Uzņēmums Japānā šovasar ieviesa programmu “Work Life Choice Challenge”. Šajā programmā katru piektdienu augustā biroji bija slēgti un visiem darbiniekiem tika piešķirta papildu brīvdiena.

Rezultāti izrādījās pārsteidzoši – lai arī būtiski tika samazināts darbā pavadītā laika daudzums, produktivitāte, ko mēra pēc pārdošanas apjoma uz vienu darbinieku, pieauga par gandrīz 40%, salīdzinot ar augustu gadu iepriekš, teikts uzņēmuma paziņojumā pagājušajā nedēļā.

Papildus darba laika samazināšanai, vadītāji mudināja darbiniekus samazināt laiku, ko viņi pavadīja sanāksmēs un atbildēšanai uz e-pastiem. Tika ierosināts, ka sanāksmēm nevajadzētu ilgt vairāk par pusstundu. Darbinieki tika mudināti arī samazināt sapulču skaitu, izmantojot “Microsoft” veidoto tiešsaistes ziņojumapmaiņas lietotni.

Kopumā šāda – četru darba dienu garās darba nedēļas politikas ietekme uz darbiniekiem bija ievērojama. Kā teikts uzņēmumā, vairāk nekā 90% no Japānas “Microsoft” nodaļas 2280 darbiniekiem atzinuši, ka šāda uzņēmuma politika viņus pozitīvi ietekmējusi.

Nestrādājot vienu dienu nedēļā, uzņēmums varēja ietaupīt līdzekļus arī saistībā ar citiem resursiem, piemēram, elektrību.

Japānā tas ir ļoti svarīgs aspekts, jo valsts mēģina mainīt savu darba kultūru. Tai jau ir izdevies ar drūmo un dažbrīd pat letālo - darbaholisma kultūru. Daudziem japāņiem tā joprojām ir liela problēma. Tieši tāpēc valsts ir noteikusi atbalsta programmas cilvēkiem, kas darbā gūtā stresa dēļ cieš no depresijas un citām problēmām.

Par to plašāk sāka runāt 2015. gadā, kad Ziemassvētku dienā dzīvi pašnāvībā izbeidza Japānas reklāmas giganta “Dentsu” darbinieks. Atbildīgās amatpersonas vēlāk norādīja, ka darbinieks ir strādājis pārāk daudz virsstundu, un cīnījies ar lielu stresu.

Divus gadus vēlāk japāņu raidorganizācijas reportieris nomira pēc darbā gūtās pārslodzes. Žurnālista darba devējs atzina, ka mēnesi pirms nāves reportieris bija nostrādājis 159 virsstundas.

Tas ir licis uzņēmumiem sākt meklēt risinājumus, kā novērst cilvēku pārstrādāšanos.

Daži uzņēmumi ir sākuši piedāvāt darbiniekiem elastīgākus darba grafikus, bet valsts valdība ir sākusi kampaņu ar nosaukumu "Premium piektdiena", kas mudina darbiniekus doties mājās no darba ātrāk nekā parasti. Šāda iespēja pastāv katra mēneša pēdējā piektdienā.

Savukārt ”Microsoft” Japānas nodaļa uzsver, ka šogad tiks veikts vēl viens eksperiments. Tā ietvaros darbinieki tiek lūgti nākt klajā ar jauniem pasākumiem darba un privātās dzīves līdzsvara uzlabošanai un efektivitātei. “Microsoft” arī lūgs citus Japānas uzņēmumus pievienoties šai iniciatīvai.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu