Latvijas uzņēmēji atklājuši galveno izaicinājumu ekonomikas izaugsmei nākamgad (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Uzņēmēji Latvijā biežāk nekā citās Eiropas valstīs par vienu no uzņēmējdarbības galvenajiem izaicinājumiem nākamgad uzskata darbaspēka izmaksas, aģentūrai LETA atzina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (LTRK), atsaucoties uz uzņēmēju organizācijas "Eurochambres" aptaujas datiem.

"Eurochambres" aptaujā Latvijas uzņēmēji par galveno izaicinājumu ekonomikas izaugsmei 2020.gadā minējuši vietējā pieprasījuma samazināšanos, seko darbaspēka izmaksas un kvalificēta darbaspēka trūkums. Nedaudz retāk biznesa pārstāvji minējuši ārvalstu pieprasījuma samazināšanos un enerģijas un izejmateriālu cenas.

Vienlaikus par vietējā pieprasījuma samazināšanos vissatrauktākie ir Turcijas un Spānijas uzņēmēji, savukārt Latvijā šis problēmjautājums ieņem trešo vietu. Tikmēr kvalificēta darbaspēka trūkumu visbiežāk izjūt Luksemburgas, Rumānijas un Maltas komersanti, bet Latvija ierindojusies devītajā vietā.

Latvijas uzņēmēji starp "Eurochambres" aptaujātajām valstīm ir vissatrauktākie par darbaspēka izmaksu pieaugumu, ierindojoties pirmajā vietā. Otrajā vietā seko Slovēnijas uzņēmēji, trešajā - Slovākijas, bet Igaunija ar bažām par pieaugošajām darbaspēka izmaksām ierindojas ceturtajā vietā.

Pēc aptaujas datiem, breksits rada uztraukumu pamatā Īrijas un Vācijas uzņēmējiem.

Tāpat aptaujā noskaidrots, ka arvien pieaug uzņēmēju skaits, kurus satrauc nepārtraukti augošās elektroenerģijas un izejmateriālu cenas, jo īpaši - Francijā, Vācijā un Austrumeiropā.

"Eurochambres" prezidents Kristofs Leitls norādīja, ka 27.ekonomikas aptauja atklāj vairākus skaidrus vēstījumus, tostarp secināms, ka politikas veidotājiem, kuri nesen sākuši darbu pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanām, jāturpina stiprināt vienoto Eiropas Savienības tirgu, radot labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi un izstrādājot pasākumus, kas novērstu darbaspēka problēmas, lai ekonomika turpinātu augt.

Arī LTRK prezidents Aigars Rostovskis minēja, ka ekonomikas attīstības sabremzējusies visā pasaulē sankciju un dažādu tirdzniecības ierobežojumu ietekmē, no kā cieš arī Latvija. Lai arī ekonomisti nākamgad Latvijai sola lielāku izaugsmi nekā vidēji Eiropas Savienībā, pastāv dažādi riski, ko iespējams novērst tikai pašiem.

Rostovskis aicināja ikvienu uzņēmēju izvērtēt iespēju ieviest tehnoloģijas un iekārtas, lai palielinātu produktivitāti, ņemot vērā turpmāku darbaspēka samazināšanos. Tāpat uzņēmējiem jāturpina diversificēt eksporta tirgus, kā arī jāturpina iesāktais darbs pie dažādu reformu veikšanas Latvijā, lai samazinātu liekus tēriņus, piemēram, par elektroenerģijas rēķiniem.

"Eurochambres" 27.ekonomikas aptaujā kopumā piedalījās 53 000 uzņēmēju no 28 valstīm, tostarp 255 uzņēmēji no Latvijas. Ar aptaujas rezultātiem politiķi un viedokļu līderi iepazīstināti otrdien Briselē.

"Eurochambres" apvieno 46 Eiropas valstu Tirdzniecības un rūpniecības kameras, tostarp LTRK, un atbalsta savus biedrus jeb Eiropas uzņēmējus, kā arī to centienos radīt labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi Eiropas ekonomiskajā zonā. Organizācija apvieno vairāk nekā 20 miljonus uzņēmēju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu