Libānas protesti: armija atbrīvo lielākos ceļus no barikādēm

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Libānas armija otrdien atbrīvojusi lielākos ceļus no protestētāju barikādēm un aizturējusi vairākus cilvēkus, ziņo avots armijā.

Protestētāji pēdējās 20 dienas bloķējuši ceļus galvaspilsētā Beirūtā un tās pievārtē, pieprasot īstenot valstī plašas politiskās un ekonomiskās reformas.

Vairākos reģionos uz ziemeļaustrumiem no Beirūtas izcēlās protestētāju un karavīru sadursmes. Karavīri aizvāca teltis un mašīnas, ar ko protestētāji bija nobloķējuši ceļus.

Avots armijā ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka aizturēti vairāki protestētāji, kas bijuši agresīvi pret karavīriem.

Kāds aculiecinieks stāstīja, ka vairāki protestētāji guvuši vieglus ievainojumus, kad karavīri mēģinājuši viņus ar spēku padzīt no ceļiem.

Libānas dienvidos, austrumos un ziemeļos uz ceļiem izvietoti karavīri.

Armija pagājušajā nedēļā aicināja protestētājus atbrīvot ceļus un tā vietā rīkot demonstrācijas pilsētu laukumos, taču protestētāji armijas aicinājumu ignorēja.

Protesti Libānā sākās 17.oktobrī. Demonstranti apsūdzēja valdību nemākulīgā valsts vadīšanā, nodokļu maksātāju naudas šķērdēšanā un korupcijā.

Piekāpjoties protestētāju spiedienam, Libānas premjerministrs Saads Hariri pagājušajā nedēļā paziņoja par atkāpšanos no amata.

Lai gan politiskā elite izrādījusi gatavību pārkārtot valdību un veikt ekonomiskās reformas, protestētājus tas nav apmierinājis. Viņi vēlas dziļākas sistēmiskas pārmaiņas un tehnokrātu valdības izveidošanu.

Protestu kustību, kurai nav izteiktu līderu, organizē galvenokārt jauni cilvēki, kas dzimuši pēc 1975.-1990.gada pilsoņkara.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu