Ko ārsti tev nestāsta jeb veselības influenceru krāmu zinātne (21)

blogere Foto: depositphotos.com
Jānis Vingris
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X

- Hei, kā jums iet? - no ekrāna mani sveicina Silvestrs Stalone. Tur viņš stāv ar baltu grāmatu rokās, uz kuras redzams liels, sarkans ābols un virsraksts “Liver Rescue” (Aknu glābšana). Blakus viņam stāv kalsns vīrietis saulesbrillēs, viņam rokās seleriju kāti

- Ziniet, mans ķermenis ir izgājis caur dažādiem pārbaudījumiem un, ja es atrodu ko tādu, kas tiešām, tiešām darbojas, es gribētu, lai jūs to uzzinātu, - turpina Stalone un tad iepazīstina ar savu blakusstāvētāju. - Šis ir Antonijs Viljams, un viņš ir seleriju sulas diētas radītājs. 

Vīrietis saulesbrillēs ar seleriju kātiem pamāj kamerai. 

- Kāpēc tas ir tik populāri? - Stalone jautā Antonijam.

- Tāpēc, ka tas padara cilvēkus veselākus, - Antonijs pakrata seleriju kātus. - Tas izmaina dzīves miljoniem un miljoniem cilvēku visā pasaulē. 

- Tas ir prātam neaptverami! Jo selerijas ir pazīstamas kopš, kas to var zināt, kuriem laikiem. Un tad pēkšņi parādies tu un rodas kustība, kas maina cilvēku dzīves. 

Antonijs, skatoties uz seleriju kātiem, atbild: - Jā, jo es ieguvu informāciju no source of the originator, ka seleriju pārvēršana sulā var izārstēt gandrīz jebko. Cilvēki izārstē visādas slimības. Viņiem kļūst labāk no seleriju sulas dzeršanas. Jums ir jādzer 16 unces tukšā dūšā...

- Vai tu gribi teikt, - Stalone viņu pārtrauc, - ja es dzeršu šo sulu, es varēšu vēl uztaisīt Rembo 10, Rembo 11 un Rembo 12?

- Tā ir, tā ir, - hihina Antonijs.

- Bet nopietni! Mums te ir tikai dažas sekundes, bet es esmu daudz parādā saviem faniem, es gribu, lai jūs būtu veselīgi, gribu būt pats veselīgs, gribu… 

Šajā vietā šis īsais 2019. gada 19. janvārī Instagram ievietotais video ar 845 tūkstošiem skatījumu un 120 tūkstošiem tīkšķu apraujas. 

Foto: Instagram

Ja esat sociālo tīklu lietotājs, iespējams, būsiet pamanījuši seleriju sulas trakumu, kas ir pārņēmis daļas cilvēku prātus visā pasaulē. Latvijas soctīklos ne tik pamanāmi, bet pasaulē par Stalones video redzamā Antonija Viljama radīto diētu runā daudz. Instagramā vārda ‘celery’ (selerija) tēmturim ir 990 tūkstoši ierakstu, ‘celeryjuice’ - 189 tūkstoši ierakstu. Dažādiem seleriju sulas izaicinājumiem un kustībām ir piebiedrojušies jauni un veci, fotogrāfijās viņi ir redzami caur salmiņiem sūcam zaļganus šķidrumus, ar sulu glāzēm un seleriju kātiem rokās, selerijas tēmturu bilžu gūzmā var atrast fotogrāfijas ar ķermeņu pārvērtībām pirms un pēc sulas lietošanas, influenceru reklamētus labākos seleriju blendēšanas aparātus un dažādus saukļus ar lieliem burtiem, kā, piemēram, “seleriju sula palīdz uzveikt galvassāpes un migrēnas” vai “zaļais zelts”.

Gandrīz neticami, ka šādu neprātu ir spējis radīt viens cilvēks - amerikānis Antonijs Viljams. Bet, apskatot globālās seleriju kustības radītāja Facebook un Instagram kontus, kuros viņš ir atrodams ar nosaukumu The Medical Medium, tas kļūst ticami - Facebook viņam ir vairāk nekā 3,4 miljoni sekotāju, Instagram - 2 miljoni. 

Viņa mājaslapā un sociālo tīklu ierakstos var atrast daudz apgalvojumu, ka selerijas palīdz uzveikt virkni dažādu kaišu ar baismīgiem nosaukumiem, pat to, ka tā palīdz vēža un diabēta gadījumos. Viljams runā arī par citiem brīnumaugiem, bet tieši selerijas, šķiet, ir viņa jājamzirdziņš. Starp “Healing recipes” (Dziedēšanas receptēm), inspirāciju video un video, kas veltīti seleriju sulai, Viljama Youtube kanāla “testimonies” pleilistē var atrast arī 40 dažādu cilvēku video liecības par to, kā viņi ar Viljama grāmatās un video iegūtajām zinībām ir izārstējušies no nespējas koncentrēties, ekzēmām, bezmiega, depresijām, vertigo, panikas lēkmēm, gremošanas traucējumiem, Laimas slimības, hroniskām sāpēm, matu izkrišanas, artrīta, smadzeņu audzējiem un tā tālāk. 

Skaidrs, ka augļi un dārzeņi, selerijas tai skaitā, ir veselīgi produkti. Bet vai tik tas nav pārāk labi, lai būtu taisnība?

Un te sižeta pavērsiens - Viljams nav nedz dakteris, nedz ar jebkādu medicīnisku izglītību. Labi noglabātā vietā Viljama mājaslapas pašā apakšā var atrast atrunu, kuru lasot mēs ieraugām pilnīgi savādāku Viljamu. Tur melns uz balta rakstīts: The Medical medium pausto informāciju nevar uztvert kā ieguvumu solījumus (promise of benefits), izārstēšanas solījumus (claim of cures), tiesisku garantiju (legal warranty) vai plānoto rezultātu sasniegšanas garantiju (guaranty of results to be achieved).  Antonijs Viljams nav licencēts ārsts, hiropraktiķis, osteopāts, naturopātisks ārsts, dietologs, farmaceits, psihologs, psihoterapeits vai kāds cits licencēts veselības aprūpes speciālists un praktiķis.[..] Informācijai no šīs mājaslapas ir tikai informatīva nozīme, un to nevajag uztvert kā medicīniskās aprūpes ieteikumu vai diagnozi, ārstēšanu vai zāļu izrakstīšanu. 

Tajā pašā laikā savās grāmatās, Youtube video, soctīklu ierakstos un intervijās Viljams nekautrējas bārstīt skaļus paziņojumus, ka viņš spēj pateikt lietas, ko neviens ārsts nevarēs. Ka spēj sniegt informāciju par slimībām, kuras ārsti nespēj diagnosticēt vai arī nezina, kā ārstēt. 

- Es atklāšu patiesību par hroniskām slimībām. Tie ir noslēpumi, kuri līdz šim nav bijuši zināmi, un es nododu tos jums pirmo reizi, - kādā video stāsta Viljams. 

Kas tad īsti ir šis The Medical Medium jeb Antonijs Viljams un no kurienes viņam tādas zināšanas un spējas dziedēt cilvēkus ar tik smagām diagnozēm? 

Viņa mājaslapā ir rakstīts, ka The Medical Medium ir Nr. 1 New York Times bestselleru autors, kurš piedzimis ar unikālām spējām sazināties ar Līdzcietības garu, kas nodrošina viņu ar ekstraordināri precīzu veselības informāciju, kas bieži vien ir krietni priekšā savam laikam.

Arī īsajā Stalones video Viljams paguva pateikt īpatnēju, īsu frāzi - informāciju par selerijas dziednieciskajām spējām viņš esot ieguvis no ‘Source of originator’. Kādā citā Youtube video viņš stāsta, ka spēj saklausīt garu balsis un dzird tās kopš četru gadu vecuma, kad pie vakariņu galda gars viņam atklājis, ka Antonija vecmāmiņai ir plaušu vēzis. Tātad viņa grāmatās, soctīklu ierakstos un citur sniegto informāciju par slimību ārstēšanu Viljamsam pačukst priekšā gars, un miljoniem cilvēku visā pasaulē it kā tiek izārstēti ar garu palīdzību. Savas no gariem iegūtās zināšanas Viljamam lielos apmēros izdodas nodot tālāk ar pārdoto grāmatu palīdzību, Youtube video pamācībām, soctīklu ierakstiem un maksas telefonkonsultācijām, kas var sasniegt pat 500 dolāru par pusstundu garu zvanu.

Piramīdas shēma?

Papētot sīkāk to četrdesmit cilvēku video liecības, kas atrodamas Viljama Youtube kanālā, paveras īpatnēja aina. Visi video ir veidoti pēc vienas līdzības - tās ir mājas apstākļos ierunātas video uzrunas, kas ir samontētas kopā ar izdziedināto pirms un pēc slimību fotogrāfijām no Instagram. Baismīgu ekzēmu klātas rokas saliktas blakus nevainojamām rokām. Svara problēmu nomākti cilvēki pirms un pēc svara nomešanas. Visi video ir subtitrēti, un lielajos titros uzskaitīts, kādas tieši slimības šim cilvēkam ir izdziedinātas ar The Medical Medium palīdzību. Tas viss papildināts ar Viljama grāmatām fonā vai titros video beigās. Visiem video komentēšanas iespējas ir atspējotas. Pats interesantākais ir tas, ka, uzmeklējot šos cilvēkus Instagramā, teju visi, izrādās, ir dziednieki, ārsti un veselības kouči un paši piedāvā dziedināšanas pakalpojumas. Tas viss izskatās pēc shēmas, kurā galvenais ieguvējs ir piramīdas augšgalā esošais Antonijs Viljams. Piemēram, kāda Madija Šeiinga, kas Viljama Youtube kanālā stāsta, kā ar Viljama palīdzību ir izārstējusies no hroniskām un mistiskām slimībām un nu ir nometusi svaru, Instagramā sevi pasniedz kā sertificētu holistisko veselības kouču. Starp dārzeņu, augļu un viņas ķermeņa pārvērtību fotogrāfijām regulāri pavīd The Medical Medium reklamējoši ieraksti. 

Tods un Šārona Selbija Youtube liecina, ka Tods ir izārstējies no psoriāzes un ekzēmas, bet Instagramā Šāronu var atrast kā veselības kouču, spīkeri un dziedināšanas kursu radītāju. Starp viņas laimīgo bērnu, salātu un citu veselīgo ēdienu fotogrāfijām regulāri ir ievietoti The Medical Medium reklamējoši ieraksti. 

Kāda cita sieviete, kas Youtube ierakstā nemin savu vārdu, stāsta, ka ar Viljama mācību ir izārstējusi sev vilkēdi, reimatoīdo artrītu un smadzeņu audzējus, bet Instagramā ir atrodama kā Dr.Džinija Orensteina, un viņa ir dziedināšanas laipnības koučs ar drīzumā gaidāmu grāmatu. Arī starp viņas Instagram ierakstiem vīd The Medical Medium reklamējoši ieraksti. 

Foto: Instagram

Šis saraksts turpinās ar vēl citiem alternatīvās medicīnas praktiķiem, naturopātiskiem dakteriem, konsultantiem, online produktu tirgotājiem un vegānfestivāla rīkotājiem.

Pārmeklējot seleriju ierakstus latviski populārākajos soctīklos, var secināt, ka seleriju lietotāju Latvijā nav daudz.

Instagramā kāda Guna, pozējot ar selerijas kātu rokās, saviem sekotājiem uzdod jautājumu: “Cik no jums vēl turpina #selerijusulasizaicinajums?” Uz šo jautājumu atbildējušas ir vairākas sievietes, no kurām daļa apgalvo, ka pēc seleriju sulas dzeršanas ir novērojušas uzlabojumus veselībā, bet ir arī tādas, kas atzīst, ka no sulas viņām metas slikta dūša. Biedējoši, bet komentāros var novērot, kā vairākas jaunas sievietes vēršas pie Gunas pēc padoma seleriju sulas lietošanas sakarībā, un Guna nekautrējas mudināt lietot selerijas gan tām, kurām no sulas metas šķērma dūša, tām, kurām ir zems asinsspiediens, gan arī kādai topošajai māmiņai, kura īsti nav pārliecināta, vai sulas lietošana ir ieteicama bērna gaidībās.

Guna raksta: - Vai ticēt kādam, kurš nav ne ārsts, ne zinātnieks, un visu info saņem no Visuma? Pilnībā! Man ir stipra ticība, ka daba ir maģiska un daba dziedē. Un @medicalmedium ir šeit, lai palīdzētu mūsu slimajai nācijai izveseļoties!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"If people knew all the potent healing properties of celery juice, it would be widely hailed as a miraculous superfood. Celery has an incredible ability to create sweeping improvements for all kinds of health issues." Šeit apkopoju info par seleriju sulu! Viss info ir no @medicalmedium. Vai ticēt kādam, kurš nav ne ārsts, ne zinātnieks, un visu info saņem no Visuma? Pilnībā! Man ir stipra ticība, ka daba ir maģiska un daba dziedē. Un @medicalmedium ir šeit, lai palīdzētu mūsu slimajai nācijai izveseļoties! Jo atzīsim, ja neko nemainīsim, kļūsim tikai slimāki un slimāki. Tātad, kāpēc dzert tīru seleriju sulu no vienas veselas seleriju buntes tukšā dūšā? 1. Seleriju sula ir antibakteriāla. Tāpēc ļoti ieteicama visiem, kas slimo ar dažādām mistiskām un autoimūnām saslimšanām. Selerija mazina iekaisumus, jo nogalina patogēnus. Kā selerija to var? Jo satur vēl neatklātus minerālsāļus, kuri ir antiseptiski. Nonākot kontaktā ar patogēniem, šie minerālsāļi iznīcina to membrānas, nogalinot tos. 2. Sāls, ko satur selerija, nav tāds pats kā sāls, ko pieberam zupai. Selerijas dabīgie sāļi palīdz stabilizēt asinsspiedienu. Un nē, tie neliks organismam dehidrēties. Tā vietā tie palīdzēs organismam izskalot laukā toksīnus un beigtos patogēnus (vīrusus, baktērijas). Mūsu asinīs esošie leikocīti šos sāļus izmanto, lai dotos uzbrukumā vīrusiem un baktērijām. 3. Minerālsāļi ir nepieciešami, lai viss organisms darbotos optimāli. Tie palīdz normāli funkcionēt nierēm un virsnieru dziedzerim. Paaugstina sālsskābes šķīdumu, lai organisms varētu labāk sagremot ēdienu. (Kas ir ļoti būtiski, jo slikta gremošana ir pamats daudzām slimībām) Stabilizē pH līmeni, tīra un atjauno visu gremošanas traktu un arī aknu (kas arī ir būtiski, jo laba žults nozīmē labu gremošanu). Tie arī palīdz organismam uzturēt optimālu informācijas apmaiņu, lai tas spētu uzturēt sevī balansu. 4. Vēl ļoti svarīgi - minerālsāļi ir svarīgi, lai organisms spētu uzturēt normālu elektrolītu lādiņu. Kas īpaši svarīgi ir smadzenēm. Selerija var uzlādēt vāja impulsa smadzenes. Minerālsāļi palīdz sirdij pumpēt asinis. (Turpinājums komentāros

A post shared by Guna Rožlapa K (@guna_un_rozes) on

Speciālistu viedoklis

- Tiem, kam ir zems asinsspiediens, tiem noteikti vajadzētu būt uzmanīgiem ar selerijas sulas lietošanu, - komentē Rīgas Stradiņa universitātes Sporta un uztura katedras lektore Lolita Neimane. Viņa stāsta, ka Eiropā praktiski nav pētījumu par ilgstošu seleriju lietošanas sekām.

- Jebkurš auglis un dārzenis ir ar savu pievienoto vērtību, tai skaitā selerijas, un no šī aspekta viss ir labi. Nav labi, ka tiek veicināta milzīgu porciju lietošana. Pētījumi ar cilvēkiem nav veikti, un nav zināms, kas ar viņiem notiks pēc vairākiem gadiem. Neviens nav pateicis, ko tas ilgtermiņā var nodarīt. Neviens produkts nav jāēd tādos daudzumos, kā tiek rekomendēta seleriju sula. 

Gastroenterologs Hosams Abu Meri komentē: - Selerija, tāpat kā jebkura sakne vai dārzenis, ir veselīga. Tur ir vitamīni, minerāļi, šķidrums, sāļi un tā tālāk. Bet vai tas ir brīnummedikaments? Muļķības, protams! Es, kā gastroenterologs, saku, ka selerija labi uzlabo vēdera izeju. Tā ir ļoti laba priekš kuņģa un zarnu trakta darbības uzlabošanas. Bet tā neārstē. 

Abu Meri atzīst, ka mūsdienu ārstiem nākas sastapties ar pacientiem, kas meklē ārstēšanās padomus internetā: - Ja ko vajag - Google; vajag ārstēties - Google. Man ir gadījumi, kad cilvēki nāk un prasa, lai es viņam izrakstu konkrētu medikamentu, ko viņš ir atradis Google. Vai - uzzināt no manis, cik ilgi būtu jālieto viņa internetā atrastais medikaments. Es saku - ja atradāt Google, tad turpat arī atrodiet, cik ilgi jālieto. Es nevaru dot rekomendācijas medikamentiem, kurus neesmu izrakstījis. 

Pie Abu Meri ir nākuši arī pacienti, kuri ar interneta palīdzību ir paši sev nepareizi noteikuši diagnozi. Šādos gadījumos ir grūti pacientus pārliecināt par pretējo.

Foto: depositphotos.com

- Uzturs mūsdienās ir kļuvusi moderna tēma, - turpina Lolita Neimane. - Piemēram, RSU uz 12 vietām ir 420 studētgribētāju pieteikumi. Uzturs ir kļuvis populārs, bet daudzi to uzver vienkāršoti. Uzturzinātne, tāpat, kā pārējā medicīna, ļoti attīstās. Es nekad nejaukšos ar saviem padomiem par ādas slimību ārstēšanu, toties par uztura rekomendācijas gatavi ir sniegt pilns internets. Piemēram - “pieņem izaicinājumu, kļūsti sev par uztura speciālistu!” Tad jau varētu arī pats sev kļūt par urologu vai ginekologu. Tas ir sevišķi bīstami jauno māmiņu pulciņam, kuras dzīvo WhatsApp  grupās un baro bērnus pēc jocīgām rekomendācijām. Sociālajos tīklos jebkurš var kļūt par uztura influenceri, tai skaitā cilvēki ar putniem galvā. Jauni bērni sēž, klausās un iedvesmojas.

Neimane atzīst, ka sociālo tīklu un veselības influenceru laikmetā liela daļa no pašpasludinātajiem uztura speciālistiem ir bez pamatzināšanām uztura zinātnē. 

Interneta laikmets ir laba iespēja nopelnīt arī uztura bagātinātāju tirgotājiem - vienalga, vai tie būtu kāpostu zupas kapsulu, brīnumplāksteru, čia brīnumsēklu vai citu brīnumlīdzekļu tirgotāji, kas ar saviem produktiem sola bez lielām mocībām atbrīvot jūs no liekajiem kilogramiem, atjaunot redzi vai locītavas. 

Visa pamatā ir cilvēku izglītība, ir svarīgi ir runāt par šo tēmu, bet aktuāls ir jautājums - kā ar šo informāciju sasniegt jauniešus, kas dzīvo Instagram? 

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu