Atklās krāšņu Elitas Patmalnieces darbu izstādi “Nomoda sapņi” (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

20. novembrī plkst. 17 Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē, Kūrmājas pr. 16/18, atklās krāšņu un vērienīgu modes mākslinieces un gleznotājas Elitas Patmalnieces darbu izstādi “Nomoda sapņi”. Tajā būs apskatāmas lielformāta apdrukas, instalācijas, gleznas un gleznojumi uz sienām, kā arī mākslinieces radītie tērpi.

Elitas Patmalnieces krāsainie un neparastie „Nomoda sapņi” Liepājas muzeja izstāžu zālē uzplauks kā dzīves prieka, pārdomu un košuma apliecinājums rudenīgi vēlīnajā laikā, kad dzīvojam gaidās pēc Ziemassvētku gaišuma un Jaunā gada sagaidīšanas karnevāliskajām noskaņām.

Kas notiek ar mākslinieku, kad viņš glezno? Rada skulptūru, tērpu, objektu, jebko. Vai tas ir viņš pats – krāsu bundžu un pindzeļu ielenkumā, kas glezno vai arī viņš ir tikai pierakstītājs? Kāds, kas pieraksta idejas, domas, sajūtas, mirkļus – šeit un tagad, savā neatkārtojamā rokrakstā.

Foto: publicitātes

Un kur viņš atrodas – pie molberta vai patiesībā viņš ir gleznā? Viņš ir glezna; saplūdis ar to, ko viņš dara. Šīs domas vienmēr nodarbinājušas Elitu Patmalnieci. Mēģinot saprast, kas notiek ar viņu pašu brīdī, kad viņa rada – piegriež kleitu, zīmē.

Reizēm viņai ir sajūta, ka nokļuvusi plūsmā, kur viss ir šķietami savienojies – pavisam konkrēti dzīves notikumi, vietas, kur viņa ir bijusi, piedzīvotais, pieredzētais un kāda pilnīgi cita atmiņa, kas nepieder un vienlaikus arī pieder viņai. Pagātne, tagadne, nākotne – viss ir viens. Viņa ir visur un vienlaicīgi. Nomoda realitātē un sapņos. Turklāt, starp šiem diviem lielumiem nav robežu – viņa ir enerģija, kas ceļo starp pasaulēm kā jaguārs.

Varbūt tāpēc nav iespējams izstāstīt, kas notiek ar mākslinieku, kad viņš glezno; tas viss ir gleznā.

Liepājas muzejam jau iepriekš, 2016. gadā, bijusi veiksmīga sadarbība ar Elitu Patmalnieci, veidojot izstādi “Dzelzgriezēj, šī pasaule mums jāsagriež” par leģendāro rokgrupu “Līvi”, ko var uzskatīt ne vien par latviešu rokmūzikas simbolu, bet arī par Liepājas identitātes zīmi.

Elitas Patmalnieces darbu izstāde Liepājas muzejā notiek ar Liepājas kultūras pārvaldes finansiālu atbalstu. Izstāde “Nomoda sapņi” Liepājas muzejā būs skatāma līdz 2020. gada 16. februārim.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu