"Riga Jazz Stage" sevi pierādīs džeza talanti no visas pasaules

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Starptautiskais džeza mākslinieku konkurss “Riga Jazz Stage” nākamgad notiks no 1. līdz 4. aprīlim "Splendid Palace" kinoteātrī Rīgā. Par uzvarētāja titulu divās kategorijās šoreiz sacentīsies džeza vokālisti un džeza bundzinieki.

Džeza mūzikas svinēšanas pasākums "Riga Jazz Stage" notiks jau 13. reizi un ierasti pulcēs mūzikas talantus no visas pasaules. Rīgā ieradīsies arī prominenta starptautiskā žūrija, jau ierasti padarot "Riga Jazz Stage" par visīstākajiem džeza mūzikas svētkiem, kas atzīmēti arī šā tradīcijām bagātā žanra vispasaules kartē.

Īpašais viesis būs "Grammy" balvas nominants, prestižā Thelonious Monk konkursa uzvarētājs, komponists, dziedātājs un bundzinieks Džeimisons Ross no ASV. Viņš piedalīsies žūrijas darbā, sniegs meistarklases, kā arī uzstāsies Gala koncertā 4. aprīlī.

Konkursantu pieteikšanās mājas lapā rigajazz.lv sāksies 10. novembrī, kad pārdošanā nonāks arī biļetes uz pavasara džeza svētku "Riga Jazz Stage 2020" koncertiem.

Džeimisons Ross ir ļoti precīza žūrijas pārstāvja un pasākuma galvenā mākslinieka izvēle, jo ir gan vokālists, gan bundzinieks, kurš vispilnvērtīgāk var spriest gan par dziedātāju, gan sitaminstrumentālistu sniegumu. Par savu pirmo albumu viņš tika nominēts prestižajai "Grammy" balvai, un ir pieslējies saulainajai un sirdsdziļajai Ņūorleānas skolai, bet vispār jūtas brīvi visplašākajos džeza mūzikas ūdeņos.

"Džezā var iemīlēties," Džeimisons Ross pērn izteicās intervijā festivāla "Rīgas Ritmi" mājas lapai. "Es iemīlējos šajā mākslas formā, jo tā māca, kā radīt un izpaust sevi. Bet pāri tam visam bija zēns, kuram vienkārši patika spēlēt mūziku jebkādā iespējamā veidā. Mans pirmais albums ir tieši par to. Tajā ir bungu spēles un dziedāšanas saplūšana un autentiskuma meklējumi sevī. Un es tur kaut ko atradu." Iespējams, ka tieši Rīgā viņš ieraudzīs nākamo potenciālo "Grammy" balvas nominantu, jo vispasaules talantu šeit, kā jau ierasts, netrūks.

Starptautiskais džeza mākslinieku konkurss "Riga Jazz Stage" dibināts 2004. gadā. Tā uzdevums allaž bijis parādīt vietējai publikai džeza pasaules ģeogrāfisko un stila daudzveidību, attiecīgi dodot iespēju jaunā teritorijā uzstāties ļoti talantīgiem un vēl ne pārāk plaši zināmiem māksliniekiem, kuri turklāt var pacīnīties arī par vērā ņemamu balvu fondu un iegūt augsti profesionālas starptautiskās žūrijas novērtējumu un sadarbības piedāvājumus.

Tāpat tā ir lieliska iespēja sevi pierādīt talantīgiem vietējiem mūziķiem, jo par "Riga Jazz Stage" laureātiem jeb kādas no pirmo trīs vietu ieguvējiem no Latvijas savulaik kļuvuši Intars Busulis, Ieva Kerēvica, Māris Plūme, Mārcis Auziņš, Kaspars Ansons, Jūlija Zakirova, Kristaps Vanadziņš, Toms Juhņevičs, Solvita Fjodorova, Artjoms Sarvi, Andris Buiķis, Maija Gaile, Rihards Fedotovs, Evilena Protektore, Kristīne Prauliņa, Dāvis Jurka, Toms Rudzinskis, Daumants Kalniņš, Oskars Ozoliņš, Līva Dumpe, Matīss Čudars, Jānis Bērziņš, Jānis Rubiks, Rūta Dūduma un Atis Andersons. Tas daudziem devis iespēju pierādīt sevi arī ārpus mūsu valsts robežām.

"Jau padsmit gadus uz Rīgu aicinām spožus džeza mūzikas talantus no visas pasaules," uzsver konkursa mākslinieciskais direktors Māris Briežkalns. "Priecē, ka konkurss ieguvis savu stabilu vietu starptautiskajā džeza industrijā un to novērtē gan augstas raudzes profesionāļi, kuri labprāt piekrīt būt konkursa žūrijā, gan mūziķi, kuri vēlas sevi pierādīt jaunām auditorijām..."

Konkurss "Riga Jazz Stage" tradicionāli norisinās divās kategorijās. Nemainīgi konkursam pieteikties tiek aicināti džeza vokālisti, bet gadu no gada mainās instrumentālā kategorija, kurai pieteikties secīgi tiek aicināti ģitāristi, basisti, pianisti, bundzinieki, saksofonisti, trompetisti un trombonisti.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu