Asociācija: Kreditēšanas nodeva būtu jāpiemēro visiem, ne tikai nebanku kreditētājiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš
Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš Foto: Ieva Čīka/LETA

Patērētāju kreditēšanas nodeva būtu jāpiemēro ne tikai nebanku kreditētājiem, bet visiem kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem, aģentūrai pauda Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijā.

Asociācija priekšlikumu par jaunu nodevas metodoloģiju ir nosūtījusi Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai.

"Veidojot nākamā gada valsts budžetu, valdība būtiski palielināja valsts nodevu apmēru nebanku kreditēšanas nozares uzņēmumiem, plānojot ik gadu papildus iekasēt trīs miljonus eiro. Jau iepriekš noteiktā nodeva pārsniedza izmaksas, ko veido nozares uzraudzība. Līdz ar to izmaiņu mērķis ir tikai un vienīgi papildu ieņēmumi valsts budžetā, tāpēc šīs izmaksas solidāri ir jāattiecina uz visiem tirgus dalībniekiem, kas izsniedz kredītus patērētājiem," sacīja Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

Asociācijas ieskatā budžeta izstrādes laikā no jauna pieņemtās valsts nodevas vēl vairāk mazinās konkurenci starp finanšu tirgus dalībniekiem Latvijā.

Asociācijā norādīja, ka šobrīd Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā ir noteikta konkurētspēju mazinoša norma pret nebanku kreditēšanas uzņēmumiem, jo bankas likumā noteikto prasību izpildei var bez maksas saņemt informāciju no valsts uzturētajiem reģistriem, taču patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem par identisku informāciju ir jāmaksā.

Tāpat Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijā atzīmēja, ka, vērtējot uzņēmējdarbības vidi Baltijas valstīs, budžeta izstrādes laikā pieņemtais regulējums Latviju padara mazāk konkurētspējīgu, salīdzinot ar kaimiņvalstīm. Lietuvā valsts nodeva par licences izsniegšanu ir 149 eiro, savukārt Igaunijā - 1000 eiro. Ikgadējā valsts nodeva par kreditēšanas pakalpojumu sniedzēja darbības uzraudzību Lietuvā ir noteikta 0,0125% no ikgadējās vidējās izsniegto neatmaksāto patēriņa kredītu summas, bet Igaunijā - 0,01% no izsniegto neatmaksāto patēriņa kredītu summas.

Analizējot kaimiņvalsts praksi, Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija piedāvā arī formulu nodevas aprēķināšanai Latvijā - mājsaimniecību kreditēšanas portfelis gada sākumā plus mājsaimniecību kreditēšanas portfelis gada beigās, dalīts ar divi, reizināts ar 0,05%.

Latvijā ikgadējā valsts nodeva par nebanku kreditēšanas pakalpojumu sniedzēju darbības uzraudzību valsts budžeta izstrādes laikā tika paaugstināta teju četras reizes, nosakot to 55 000 eiro apmērā, savukārt jauniem tirgus dalībniekiem licences maksa ir paaugstināta 3,5 reizes - līdz 250 000 eiro.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija apvieno ārpus banku sektora esošus uzņēmumus, kas iedzīvotājiem Latvijā sniedz finanšu pakalpojumus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu