Gatavību protestēt līdz šim pauduši vismaz 2000 veselības nozares darbinieku (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Ceturtdien plānotajā veselības aprūpes darbinieku protesta akcijā varētu piedalīties vismaz 2000 cilvēku, tostarp arī 665 Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas darbinieki, noskaidroja aģentūra LETA.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris aģentūrai LETA pastāstīja, ka pie šāda secinājuma nonācis pēc nesenas sarunas ar Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētāju Kārli Rāceni.

Keris uzsvēra, ka papildus solītie 18 miljoni eiro mediķu atalgojumam nākamajā gadā ir radījuši minimālu iespaidu uz medicīnas personāla atturēšanu no dalības protestā. Kopumā Keris uz šo situāciju lūkojas pozitīvi. Viņaprāt, tā signalizē par to, ka valdība ir kaut kādā mērā virzīta uz papildus līdzekļu atrašanu.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā informēja, ka protestā plāno piedalīties arī 665 slimnīcas darbinieki, no kuriem aptuveni 200 dosies uz pasākumu pie parlamenta

Slimnīcā arī norādīja, ka stacionāros "Gaiļezers" un "Latvijas Onkoloģijas centrs" ceturtdien tiks veiktas tikai neatliekamās medicīniskās manipulācijas, bet pacientu plānveida uzņemšana šajā dienā nenotiks, informēja slimnīcā. Diagnostiskās radioloģijas nodaļas ārsti ir paziņojuši par dalību protesta akcijā, tāpēc diagnostiskās radioloģijas izmeklējumi šajā dienā netiks veikti.

Savukārt Tuberkulozes un plaušu slimību centra, stacionāru "Biķernieki" un "Latvijas Infektoloģijas centrs" mediķi pēc dalības piketā atgriezīsies savās darba vietās un turpinās darbu ierastā režīmā.

Tiem cilvēkiem, kuriem bija paredzētas ambulatorās vizītes pie ārsta, kas pieņem pacientus stacionāru "Gaiļezers", "Biķernieki" vai "Latvijas Onkoloģijas centrs" poliklīnikās jārēķinās, ka no kopskaitā 60 ārstiem - 29 ir paziņojuši, ka pacientus šajā dienā nepieņems. Savukārt 11 ārsti piedalīsies piketā no rīta un pēc tam, atgriežoties darbā, turpinās pieņemt pacientus saskaņā ar pierakstu.

Slimnīcā norāda, ka tās speciālisti ir informējuši lielāko vairumu pacientu, kam ceturtdien bija paredzētas ambulatorās vizītes poliklīnikā vai arī medicīniskās manipulācijas stacionāros, nosūtot informatīvu īsziņu vai sazinoties pa tālruni, tomēr ir cilvēki, kurus nevarēja sazvanīt. Tādēļ iestāde aicina pacientus zvanīt uz slimnīcas konsultatīvo tālruni 67000610 un interesēties par vizītes, plānotās konsultācijas, operācijas vai izmeklējumu pārcelšanas un pieraksta iespējām.

Arī Nacionālais veselības dienests aicina iedzīvotājus, kuriem ceturtdien ir paredzēta plānveida pakalpojumu saņemšana, pirms došanās uz ārstniecības iestādi, sazināties ar iestādes reģistratūru un pārliecināties, vai paredzētais pakalpojums tiks nodrošināts.

Jau vēstīts, ka, protestējot pret plānoto veselības aprūpes finansējuma apmēru tuvākajiem gadiem, mediķi ceturtdien rīkos protesta akciju "Viena diena bez ārsta", aicinot visus ārstus, izņemot neatliekamās palīdzības mediķus, vienu dienu paņemt bezalgas atvaļinājumu. Šajā dienā pie Saeimas norisināsies arī protesta akcija.

Valdība mediķu algu palielināšanai nākamgad sola rast vēl papildu aptuveni 18 miljonus eiro, kas nozīmē, ka kopumā šim mērķim tiktu novirzīti ap 60 miljoni eiro, otrdien pēc tikšanās ar medicīnas darbinieku organizācijām žurnālistiem atzina valdības pārstāvji. 

Tomēr veselības aprūpes nozares darbinieki turpina uzstāt uz nepieciešamību algu palielināšanai piešķirt visu iepriekš solīto finansējumu un ceturtdien gaidāmo protestu neatcels. 2020.gadā mediķu atalgojuma pieaugumam sākotnēji tika solīti 120 miljoni eiro, kas ļautu palielināt algas par 20%.

Teju vienlaikus ar veselības nozares darbinieku protesta akciju plānota arī "tautas sapulce", kurā dažādu reģionu iedzīvotāji paudīs neapmierinātību ar administratīvi teritoriālo reformu, aģentūru LETA informēja Latvijas Zaļās partijas (LZP) pārstāve Līga Bulmeistere.

Mediķu akcija plānota no plkst.8.30 līdz 9.30. Savukārt piedāvātās administratīvi teritoriālās reformas pretinieki savu pasākumu plāno plkst.9.30, bet pie Saeimas gatavojas pulcēties jau plkst.9, tādējādi izrādot solidaritāti mediķiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu