Igaunija apstiprina 160 karavīru dalību starptautiskajās operācijās (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Militārā tehnika Ādažu bāzē.
Militārā tehnika Ādažu bāzē. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Igaunijas Rīgikogu trešdien apstiprinājis mandātu 160 Aizsardzības spēku karavīru dalībai starptautiskajās operācijās nākamajā gadā.

Parlamentā otrajā lasījumā pieņemts Aizsardzības ministrijas izstrādātais likumprojekts, kas paredz atļaut norīkot 160 karavīrus uz starptautiskajām operācijām un vēl līdz 234 karavīriem - uz rezerves vienībām.

Rīgikogu arī piekritis paplašināt Igaunijas dalību Francijas vadītajā militārajā operācijā "Barkhane", kas vērsta pret islāmistu kaujiniekiem un teroristiem Mali.

"Francijas vadītā operācija tiešā veidā saistīta ar cīņu pret terorismu Mali. Mūsu galīgais mērķis ir stabilizēt situāciju reģionā tik lielā mērā, lai varas iestādes spētu patstāvīgi garantēt tur drošību," uzsvēris Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks. "Šī operācija paver mums iespēju cieši sadarboties ar mūs galvenajiem sabiedrotajiem, pirmām kārtām ar Franciju."

Kopš pērnā augusta Igauniju šai operācijā pārstāv mehanizētā kājnieku vienība, atbalsta vienība un štāba virsnieki, bet nākamgad iecerēts misijai pievienot mediķus, sapierus un uguns vadības speciālistus, kā arī īpašo uzdevumu vienību, palielinot iespējamo kopējo operācijā iesaistīto karavīru skaitu no 50 līdz 95.

Igaunijas štāba virsnieki Mali piedalīsies arī ANO miera uzturēšanas misijā un Eiropas Savienības instruktoru misijā.

Līdz 46 cilvēkiem plānots nosūtīt uz NATO vadīto apmācību un konsultāciju misiju "Resolute Support" Afganistānā, bet uz ASV vadīto starptautisko militāro pretterorisma operāciju "Inherent Resolve" Irākā nosūtāmo karavīru skaits palielināts no 10 līdz 20 cilvēkiem, lai Igaunija varētu elastīgāk reaģēt uz iespējamajām pārmaiņām drošības situācijā šai valstī.

234 karavīrus plānots norīkot uz divām rezerves vienībām - 210 karavīrus uz NATO Reaģēšanas spēkiem (NRF) un līdz 24 karavīriem - uz Lielbritānijas vadītajiem Apvienotajiem Ekspedīcijas spēkiem. Abos gadījumos šie karavīri būs bāzēti Igaunijā.

Kopumā Rīgikogu apstiprinājis Igaunijas karavīru dalību 11 starptautiskajās misijās.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu