Lielākā daļa Baltijas lielo uzņēmumu piesardzīgi vērtē biznesa iespējas tuvākā gada laikā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Lielākā daļa Baltijas valstu lielo uzņēmumu piesardzīgi vērtē biznesa iespējas tuvākā gada laikā, aģentūrai LETA atzina "SEB bankā", atsaucoties uz Baltijas lielo kompāniju finanšu direktoru aptaujas datiem

Tostarp aptaujā 40% Latvijas lielo kompāniju finanšu direktoru pauduši pārliecību, ka 2020.gads biznesam būs labvēlīgs, kamēr Igaunijā šāds viedoklis bijis 49%, bet Lietuvā - 51% aptaujāto.

Salīdzinot ar pērn veiktās aptaujas rezultātiem, optimistiski noskaņoto uzņēmumu īpatsvars visvairāk ir samazinājies Latvijā - par 16 procentpunktiem, kamēr Lietuvā samazinājums bijis par vienu procentpunktu, savukārt Igaunijā optimistiski noskaņoto uzņēmumu īpatsvars ir palielinājies par vienu procentpunktu. Vienlaikus 10% lielo uzņēmumu Latvijā, 8% Lietuvā un 18% Igaunijā ir nobažījušies, ka nākamie 12 mēneši biznesam būs nelabvēlīgi.

"SEB bankas" valdes loceklis Ints Krasts atzīmēja, ka šobrīd, kad pozitīvais devums no darba tirgus ir izsmelts, arvien nozīmīgāks pieauguma avots uzņēmumiem kļūst produktivitāte. Arī aptaujas dati liecina, ka produktivitātes jautājums Baltijas uzņēmumu darba kārtībā kļūst arvien aktuālāks - 71% Latvijā, 64% Igaunijā un 61% Lietuvā. Lai veicinātu produktivitāti, uzņēmumi lielāko uzsvaru savā darbības stratēģijā liek uz digitalizāciju un automatizāciju - Latvijā tie ir 43% uzņēmumu, Igaunijā 44%, bet Lietuvā 31%. Tāpat uzņēmumi domā par mārketinga un pārdošanas stratēģiju pilnveidošanu, savukārt pagaidām salīdzinoši maz tiek domāts par augstvērtīgāku produktu un pakalpojumu ieviešanu - Igaunijā tie ir 14%, Lietuvā 13%, bet Latvijā tikai 6% uzņēmumu.

"Vērojot tendences pasaulē, arvien vairāk uzņēmumu produktivitāte un efektivitāte ies roku rokā ar ilgtspēju un atbildību. Tāpēc laikā, kad arvien vairāk pievēršam uzmanību globālām vides problēmām un mainām paši savus ikdienas paradumus, lai kļūtu dabai draudzīgāki, ir vērts pajautāt - vai mans uzņēmums arī ir pietiekami zaļi un ilgtspējīgi domājošs? Un, vai tas atspoguļojas tikai vārdos, vai arī reālā rīcībā? Arī mēs kā banka, sadarbojoties ar uzņēmumiem, arvien lielāku uzmanību pievēršam atbildīgām investīcijām, augstu vērtējot ilgtspējīgu un videi draudzīgu uzņēmējdarbību," teica Krasts.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, kā būtiskāko izaicinājumu biznesa attīstībā visu trīs Baltijas valstu uzņēmumu finanšu direktori minējuši darbaspēku izmaksu pieaugumu, proti, Latvijā - 47%, Lietuvā - 64% un Igaunijā - 60%. Vienlaikus 43% Latvijas uzņēmumu finanšu direktoru kā būtisku izaicinājumu norādījuši arī kvalificētu speciālistu trūkumu. Savukārt Lietuvā un Igaunijā priekšplānā vairāk izvirzās bažas par izmaksu pieaugošo spiedienu uz uzņēmumu pelnītspēju - 60% Igaunijā un 51% Lietuvā, kamēr Latvijā tie ir 29%. Lielākās bažas globālā kontekstā uzņēmumiem ir par potenciāli iespējamu jaunu krīzi eirozonā, kā arī vēl joprojām saspringto tirdzniecības karu starp ASV un Ķīnu.

Tajā pašā laikā aptaujas dati liecina, ka lielās kompānijas jūtas finansiāli stabilas - 74% lielo Latvijas uzņēmumu savu finansiālo stāvokli novērtējuši kā labu vai ļoti labu, kamēr Lietuvā finansiāli stabili jūtas 65%, bet Igaunijā 76% lielo uzņēmumu. Turklāt katrs otrais uzņēmums brīvos finanšu līdzekļus turpinās investēt - Latvijā 51%, Lietuvā 55% un Igaunijā 62%.

Baltijas lielāko uzņēmumu finanšu direktoru aptauju SEB veic reizi gadā, vaicājot finansistu prognozes par uzņēmējdarbības vidi, būtiskākajiem izaicinājumiem un citiem jautājumiem. Jaunākā aptauja veikta 2019.gada septembrī, un tajā piedalījās 226 uzņēmumi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ar gada apgrozījumu virs 20 miljoniem eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu