Visums patiesībā varētu būt milzīga cilpa (34)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Iedomājies, ka tu ceļo visumā. Tu pakuģo garām Marsam un Plutonam, tiec ārā no Piena Ceļa, ilgi ceļo cauri citām galaktikām, tālu visuma dzīlēs. Kur tu nokļūsi? Iespējams, ka punktā, no kura savu ceļojumu sāki.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Astronomy”, rakstīts, ka pastāv neliela iespēja, ka visums patiesībā ir milzīga cilpa. Pie šāda paziņojuma zinātnieki nonāca pēc tam, kad bija izanalizējuši kosmiskā fona starojuma datus. Tā ir senākā novērojamā lieta kosmosā, kas radusies uzreiz pēc Lielā sprādziena.

Pēc Eiropas kosmosa aģentūras eksperimenta datu apstrādes atklājās, ka mikroviļņu gaisma, kas veido minēto starojumu, tiek ievērojami vairāk ieliekta, nekā uzskatīts iepriekš. Tas mulsina zinātniekus, jo pagaidām nav skaidrs, kā gravitācija var izliekt tik lielu gaismas daudzumu.

Ņemot vērā nesakritības, zinātnieki teorētiskajam visuma modelim pievienoja mainīgo – A Lēcu. Tiesa, šis mainīgais ir ļoti grūti savienojams ar jau zināmiem parametriem, piemēram, Einšteina relativitātes teoriju.

Ja šī teorija apstiprināsies, kā iespējama, tad krasi mainīsies mūsu izpratne par visumu. Tomēr, lai noskaidrotu, kādas formas visumā mēs patiesībā dzīvojam, nepieciešams vien laiks un vēl daudzi pētījumi.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu