Pompeo brīdina par Ķīnas un Krievijas radītiem draudiem (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo Foto: Reuters/ScanPix

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo piektdien - Berlīnes mūra krišanas 30.gadadienas priekšvakarā - brīdināja par Ķīnas un Krievijas radītiem draudiem.

"Rietumu, brīvajām valstīm ir atbildība novērst draudus mūsu cilvēkiem", ko rada tādas valdības kā Ķīna, Krievija un Irāna, teica Pompeo uzrunā netālu no vietas, kur Berlīnes mūris atradās pie Brandenburgas vārtiem.

ASV un to sabiedrotajiem ir "jāaizstāv tas, kas tik grūtā cīņā tika iegūts" 1989.gadā, un "jāatzīst, ka atrodamies vērtību sāncensībā ar nebrīvām valstīm", viņš piebilda.

Pompeo pieminēja sāpīgos jautājumus ASV un Vācijas attiecībās, sakot, ka gāzes cauruļvads "Nord Stream 2", kas tiek būvēts no Krievijas uz Vāciju, nozīmētu, ka "Eiropas enerģijas piegādes (..) ir atkarīgas no [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina kaprīzēm".

Vācijas kanclere Angela Merkele vairākkārt ir uzsvērusi, ka cauruļvads ir privāta biznesa iniciatīva.

ASV valsts sekretārs arī brīdināja par "Ķīnas kompāniju nodomu būvēt 5G tīklus". Vācijas valdība nav nolēmusi izslēgt tehnoloģiju ražotāju "Huawei" no nākamās paaudzes mobilo tīklu infrastruktūras izveides, kā to ir mudinājušas ASV, paužot bažas par "Huawei" iespējamo sadarbību ar Ķīnas valdību.

Pompeo ieradies divu dienu vizītē Vācijā, kur viņš apmeklēja vietu, kur dienēja Augstā kara laikā. Viņam Berlīnē paredzētas tikšanās ar vairākiem līderiem, tostarp Merkeli.

Eiropas brauciena laikā Pompeo cenšas uzlabot transatlantiskās attiecības, kuras ir sašķobījušas tirdzniecības konfliktu un nesaskaņu par ģeopolitiskām krīzēm un militāriem izdevumiem dēļ.

ASV nesen nolēma atsaukt savus karavīrus, atstājot kurdu sabiedrotos pakļautus Turcijas un Krievijas militārai darbībai Sīrijas ziemeļos. Saistībā ar to Francijas prezidents Emanuels Makrons šonedēļ intervijā izdevumam "The Economist" paziņoja, ka NATO ir piedzīvojusi "smadzeņu nāvi", jo trūkst koordinācijas starp Eiropas un ASV sabiedrotajiem.

Pompeo noraidīja diskusijas par Makrona komentāriem kā "jezgu", atgādinot par agrākiem "izaicinājumiem partneru starpā" NATO, tostarp laiku, kad pagājušā gadsimta 60.gados Francija izstājās no NATO komandcentra.

Makrona vērtējumu noraidīja arī citi NATO līderi, piemēram, Merkele, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs un Kanādas premjerministrs Džastins Trudo.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu