LU teleskopā varēs vērot, kā Merkurs iet pāri Saules diskam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Universitātes centrālās ēkas astronomiskais tornis, kur interesenti varēja vērot Saules aptumsumu.
Latvijas Universitātes centrālās ēkas astronomiskais tornis, kur interesenti varēja vērot Saules aptumsumu. Foto: Lita Krone/LETA

Pirmdien, 11.novembrī, Astronomiskā torņa teleskopā būs iespējams vērot, kā Merkurs iet pāri Saules diskam, informēja Latvijas Universitātē (LU).

Universitātē norādīja, ka pirmdien būs vērojama samērā reta planētu konfigurācija, kad Saulei tuvākā planēta Merkurs nostāsies uz līnijas, kas iedomāti novelkama starp Zemi un Sauli. Uz Saules diska būs vērojams neliels melns punkts, kas lēni pārvietosies pāri Saules diskam.

Piemērotos laikapstākļos, ja nebūs mākoņu, 11.novembrī no plkst.14.35 līdz saulrietam plkst.16.19 Astronomiskā torņa teleskopā būs iespējams vērot, kā Merkurs iet pāri Saules diskam. Demonstrējumus veiks LU muzeja darbinieki un Latvijas Astronomijas biedrības biedri.

LU uzsvēra, ka Merkura kustības īpatnības ilgāku laiku bija zinātniska mīkla, līdz tās izskaidrojumu deva vispārīgā relativitātes teorija. Merkura tranzīts notiek reizi trijos līdz 13 gados, tomēr ne katru reizi to var novērot ikvienā zemeslodes vietā, jo tas ir redzams tikai tur, kur ir diena.

Iepriekšējo reizi Merkura tranzīts notika pirms trim gadiem, bet nākamo reizi tas būs vērojams tikai pēc 13 gadiem - 2032.gada 13.novembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu