Mediķi aicina valdību atlikt valsts budžeta pieņemšanu; gatavojas streikam (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mediķu protesta akcija "Viena diena bez medicīnas personāla"
Foto: Mediķu protesta akcija "Viena diena bez medicīnas personāla" Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB), Latvijas Jauno ārstu asociācija (LJĀA) un Latvijas Māsu asociācija (LMa) aicina atlikt valsts budžeta pieņemšanu un turpināt sarunas par papildu finansējuma piešķiršanu veselības aprūpes nozarei 2020. un nākamajos gados. Vienlaikus profesionālās organizācijas ir nosūtījušas atbalsta lūguma vēstules starptautiskajām organizācijām, kā arī uzsākušas Vislatvijas mediķu streika potenciālo dalībnieku skaita apzināšanu, portāls TVNET uzzināja Latvijas Jauno ārstu asociācijā.

"Nozare jau atkal ir paveikusi politiķu darbu un sagatavojusi konkrētus priekšlikumus, kur rast trūkstošos 60 miljonus mediķu algām. Tāpēc mēs sagaidām, ka valdība atliks valsts budžeta pieņemšanu un atkārtoti sēdīsies ar mediķiem pie sarunu galda, lai beidzot izpildītu likumā ierakstīto. Tāpēc Latvijas Ārstu biedrība izmantos savas tiesības aizstāvēt savas intereses Latvijas Republikas Satversmē un citos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā," aicina LĀB prezidente Ilze Aizsilniece.

Lai nodrošinātu vienu no vidēja termiņa budžeta politikas prioritātēm - valsts cilvēkkapitāla palielināšana veselības nozarē, LĀB piedāvā līdzekļu pārdali budžetā. Sagatavotie priekšlikumi nosūtīti valdībai un Saeimas deputātiem ar lūgumu tos izskatīt pirmdienas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē un ņemt vērā, balsojot par likumu par valsts budžetu 2020.gadam.

Nozares profesionālās organizācijas piedāvā par labu veselības aprūpei pārdalīt 38 miljonus eiro no valsts budžeta pozīcijām, kuru aktualitāte un lietderība ir apšaubāma sk. pielikumā pievienoto vēstuli Saeimas deputātiem. Tāpat mediķi aicina 2019. gadā neiztērēto naudu 5 milj. eiro apmērā, kas tiek pārlikta uz 2020. gada budžetu novirzīt veselības aprūpes nodrošināšanai.

"Vēlamies, lai politiķi beidzot saprot, ka veselības aprūpē strādājošie vairs nav gatavi samierināties un cīnīsies līdz galam. Tāpēc esam uzrunājuši starptautiskās organizācijas, lūdzot sniegt atbalstu cīņā par Latvijas mediķu tiesībām, kā arī uzsākuši darbu pie Vislatvijas streika organizēšanas," uzsver LJĀA valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis.

Nozaru profesionālās organizācijas ir nosūtījušas atbalsta lūguma vēstule Eiropas Komisijai (EK), Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD) un Pasaules Veselības organizācijai (PVO), kurās norāda uz neadekvāti zemo veselības aprūpes finansējumu jau kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas 1991. gadā, kas ekonomiskās krīzes laikā (2009. gadā) tika samazināts vēl par 40%. Tāpēc mediķi ar lielām cerībām raudzījās uz solīto atalgojuma pieaugumu par 20% katru gadu, sākot no 2018. līdz 2022 gadam. Šāds budžeta finansējuma pieaugums ļautu pietuvoties Lietuvai un Igaunijai, jo pašlaik jauno ārstu bruto atalgojums Latvijā ir 950 eiro, bet Lietuvā - 1350 un Igaunijā - 2038 eiro. Neraugoties uz to, ka Latvijā trūkst arī vismaz 1500 māsu, viņu atalgojums ir vēl zemākas.

"Mēs ļoti cerējām, ka akcija "Viena diena bez medicīnas personāla" politiķiem atvērs acis un viņi ieraudzīs Latvijas veselības aprūpes tuvāko gadu nākotni - tukšas slimnīcas bez ārstiem, māsām un medicīnas personāla. Diemžēl ar vienu dienu ir bijis par maz, tāpēc jau pašlaik mēs apzinām vairāk nekā 20 tūkstošus kolēģus visā Latvijā, lai noskaidrotu potenciālo streikotāju skaitu," saka LMa prezidente Dita Raiska.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu