Atbalsts atcelts 16 "zaļajām" elektrostacijām; valsts ietaupījusi 24 miljonus eiro (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova / LETA

Šogad desmit mēnešos elektroenerģijas obligātā iepirkuma tiesības atceltas 16 elektrostacijām, kas ļāvis novērst iespējamo obligātā iepirkuma komponentes (OIK) kopējo izmaksu pieaugumu turpmākajos desmit gados par aptuveni 24 miljoniem eiro, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Tāpat dažādu pārbaužu rezultātā 2019.gada desmit mēnešos elektrostacijām kopumā izteikti 176 brīdinājumi, 22 elektrostacijām veikta pārkompensācijas izvērtēšana un pieņemti astoņi lēmumi saistībā ar pārkompensācijas novēršanu, kā arī pieņemti 58 lēmumi par elektrostacijām noteiktā elektroenerģijas obligātā iepirkuma apmēra samazināšanu.

Obligātā iepirkuma tiesības atceltas četrām elektrostacijām par gada pārskatu neiesniegšanu, četrām - pēc paša komersanta iesnieguma par atteikšanos no obligātā iepirkuma tiesībām, divām - par koģenerācijas stacijā uzstādīto mērlīdzekļu vai mēraparātu sistēmu neatbilstību noteiktajām prasībām, divām - par būvniecības un būvju ekspluatācijas prasību neievērošanu, divām elektrostacijām obligātā iepirkuma tiesības atceltas, jo tās nebija sākušas elektroenerģijas ražošanu noteiktajā termiņā, bet divām atceltas atļaujas par nodokļu parādu nenomaksāšanu pēc brīdinājuma noteiktajā termiņā.

Šogad elektroenerģijas obligātā iepirkuma tiesības atceltas AS "Remars-Rīga", zemnieku saimniecībai "Jaundzelves", SIA "Energolux", SIA "Tukums HD" (Tulpju ielā 2A un Tulpju iela 2), SIA "Gaujas HES", zemnieku saimniecībai "Rukaišu HES", SIA "Vadakstes HES", SIA "Dobeles enerģija", SIA "Rojas siltums", SIA "Ilpek, zemnieku saimniecībai "Kalna-Rusuļi" Kalna dzirnavu HES, zemnieku saimniecībai "Kalna-Rusuļi" Lejas dzirnavu HES, SIA "Geopower", SIA "Zaļās enerģijas aģentūra" un AS "International Investments".

Šogad veiktas arī obligātā iepirkuma saņēmēju pārbaudes. Visiem komersantiem veikta nodokļu nomaksas pārbaude, visu komersantu elektrostaciju plānoto un faktiski uzstādīto un līgumos ar publisko tirgotāju norādīto jaudu atšķirības pārbaude, kā arī veikta gada pārskatu iesniegšanas pārbaude. Publiskais tirgotājs veicis klātienes pārbaudes 96 elektrostacijās, EM kontroles grupa veikusi četras pārbaudes, kā arī izskatīti 119 Enerģijas publiskā tirgotāja pārbaužu protokoli.

Pārbaužu rezultātā šogad desmit mēnešos elektrostacijām kopumā izteikti 176 brīdinājumi - 29 par pārkāpumiem darba drošības jomā, septiņi par vides prasību neievērošanu, 11 par koģenerācijas stacijā uzstādīto mērlīdzekļu vai mēraparātu sistēmu neatbilstību noteiktajām prasībām, 32 par būvniecības vai būvju ekspluatācijas prasību neievērošanu.

Tāpat izteikts 31 brīdinājums par nodokļu parādu nenomaksāšanu, 12 brīdinājumi izteikti par elektroenerģijas pašpatēriņa nenodrošināšanu, 26 - par gada pārskatu neiesniegšanu noteiktajā termiņā, divi - par līgumā ar publisko tirgotāju norādītās elektriskās jaudas neatbilstību elektriskajai jaudai, kas pieslēgta sistēmas operatora tīklam, bet 26 - par neatbilstību normatīviem, kas nosaka prasības elektrostaciju darbībai enerģētikas jomā.

"Visiem izteiktajiem brīdinājumiem vēl nav iestājies izpildes termiņš, līdz ar to brīdinājumos izteikto norādījumu neizpildes gadījumā atcelto tiesību skaits varētu palielināties. Tāpat norādām, ka nodokļu nomaksas pārbaužu rezultātā lielākā daļa no brīdinātajiem komersantiem minētos nodokļu parādus jau ir dzēsuši, un valsts budžetā ir ieskaitījuši vairāk nekā 1,5 miljonus eiro. Ņemot vērā ieviesto nodokļu pārbaudes mehānismu, pārbaužu rezultātā secināts, ka komersanti vairs neuzkrāj lielus nodokļus parādus pret valsti," informēja EM.

Tāpat šogad 22 elektrostacijām veikta pārkompensācijas izvērtēšana un pieņemti astoņi lēmumi saistībā ar cenas diferencēšanas koeficienta pārkompensācijas novēršanai piemērošanu saskaņā ar Ministru kabineta noteiktajām prasībām.

Pieņemti arī 58 lēmumi par elektrostacijām noteiktā elektroenerģijas obligātā iepirkuma apmēra samazināšanu, salīdzinot plānotās un faktiski uzstādītās elektrostaciju jaudas, kas norādītas līgumā ar publisko tirgotāju, kā rezultātā ar EM lēmumiem noteiktais elektroenerģijas obligātā iepirkuma apjoms kopumā samazināts par 79 328 megavatstundas gadā.

Uz šā gada novembri noslēgts līgums ar publisko tirgotāju un spēkā esošas tiesības pārdot saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros ir 333 elektrostacijām - 52 biogāzes, 42 biomasas, 51 dabasgāzes stacijai, 136 hidroelektrostacijām, 52 vēja elektrostacijām. Spēkā esošas tiesības saņemt garantētu maksu par elektrostacijā uzstādīto jaudu ir piecām elektrostacijām - četrām dabasgāzes un vienai biomasas koģenerācijas stacijai.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu