Smēķēšana var palielināt depresijas un šizofrēnijas risku (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā zinātnieki noskaidrojuši, ka smēķēšana var kaitēt nevien cilvēka fiziskajai, bet arī garīgajai veselībai, palielinot risku sasirgt ar depresiju un pat šizofrēniju.

Pētījumā tika iesaistīti 462 690 Eiropas iedzīvotāju, kas bija piedalījušies Lielbritānijas biobankas pētījumā. Kopumā 8% cilvēku atzina, ka viņi smēķē, 22% bija bijušie smēķētāji, bet 30% savā dzīvē kādreiz kaut reizi bija uzsmēķējuši.

Aplūkojot dalībnieku gēnus, pētnieki noskaidroja, ka tabakas smēķēšana, šķiet, paaugstina depresijas un šizofrēnijas risku. Turklāt izrādījās, ka cilvēki, kuri jau sirgst ar kādu no šīm garīgajām kaitēm, daudz biežāk izvēlas smēķēt.

Viena no pētījuma autorēm Robina Wūtone izdeevuma “Newsweek” žurnālistiem atzina, ka viņiem ir pavisam skaidrs, ka smēķēšana kaitē cilvēka veselībai.

“Tomēr šis pētījums parāda, ka smēķēšanai ir negatīva ietekme arī uz cilvēka garīgo veselību, divkārši uzsverot to, ka cilvēkiem nevajadzētu sākt smēķēt. Cilvēki, kuri jau cieš no garīgām kaitēm, maldīgi uzskata, ka smēķēšana ir tāda kā “pašārstēšanās”, tāpēc viņi arī no līdzcilvēku puses bieži netiek mudināti kaitīgo netikumu atmest, ” brīdināja Wūtone.

Kad Wūtonei jautāja par to, vai smēķēšana varētu būt saistīta ar citām garīgajām kaitēm un stāvokļiem, piemēram, trauksmi vai obsesīvi kompulsīvajiem traucējumiem, viņa teica, ka to noskaidros tālāki pētījumi, kas noteikti tiks veikti.

Šā gada sākumā pētnieki līdzīgu saikni atklāja starp smēķēšanu un bipolārajiem traucējumiem, tomēr neatklājās tieši pierādījumi, ka šī garīgā kaite palielina smēķēšanas iespējamību. Tagad zinātnieki cer atklāt mehānismu, kas garīgās veselības problēmas saista ar smēķēšanu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu