Kosmosa lidojumu laikā izmainās cilvēka sirds šūnas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Astronauts atklātā kosmosā
Astronauts atklātā kosmosā Foto: Unsplash

Pētnieki ziņo, ka sirds šūnas, kas izaudzētas kosmosā, ģenētiski izmainās, tomēr, lai arī tas izklausās visai baisi, tomēr šīs izmaiņas ir īslaicīgas un, nogādātas uz Zemes, šīs šūnas 10 dienu laikā atgūst savu iepriekšējo stāvokli.

Kā vēstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Stem Cell Reports”, kad Starptautiskajā kosmosa stacijā sirds šūnās tika izaudzētas jaunas cilmes šūnas, mikrogravitācijas apstākļos izmainījās tūkstošiem gēnu izskats tajās.

“Mūsu pētījums ir kaut kas pilnīgi jauns, jo tā ir pirmā reize, kad izmantotas cilvēka izcelsmes pluripotentās cilmes šūnas, lai pētītu cilvēka sirds funkcijas kosmosa lidojumu laikā,” komentēja pētījuma vecākais autors Džozefs Vū.

“Mikrogravitācija ir vide, kas joprojām nav īsti labi izprasta attiecībā pret tās ietekmi uz cilvēka organismu. Tādi pētījumi kā šis var palīdzēt labāk saprast to, kā mūsu ķermeņa šūnas uzvedās kosmosā. Tas ir īpaši svarīgi laikā, kad kosmoss tiek apgūts arvien labāk un cilvēka izkāpšana uz Mēness un Marsa vairs nav aiz kalniem,” skaidroja Vū.

Iepriekšējos pētījumos ir parādīts, ka ceļojumi kosmosā izraisa izmaiņas sirds funkcijās, to skaitā sirdsdarbības palēnināšanos un zemāku asinsspiedienu, tomēr ir relatīvi ļoti maz zināms, kā mikrogravitācija uz sirds funkcijām iedarbojas šūnu līmenī.

“Pārsteidzoši ir tas, cik ātri cilvēka sirds muskuļa šūnas spēj pielāgoties videi, kurā tās tiek ieliktas, piemēram, mikrogravitācijai,” piebilda Vū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu