Atvadīšanās no mūžībā aizsauktās Džemmas Skulmes notiks nedēļas nogalē

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Māksliniece Džemma Skulme.
Māksliniece Džemma Skulme. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Atvadīšanās no mūžībā aizgājušās mākslinieces Džemmas Skulmes (1925 – 2019) un piemiņas dievkalpojums notiks 2019. gada 16. novembrī plkst. 15:00 Rīgas Doma baznīcā Rīgas un Latvijas arhibīskapa Jāņa Vanaga vadībā.

Respektējot piederīgo vēlmi, nācēji aicināti nenest ziedus un vainagus. Dievnams būs atvērts no plkst.13:30. Līdz dievkalpojumam būs iespēja iedegt svecīti, kopīgi kavēties domās un muzikālos priekšnesumos, tā godājot Džemmas Skulmes piemiņu. Dievkalpojums sāksies plkst.15:00.

Skulme dzimusi 1925. gada 20. septembrī gleznotāja Oto Skulmes un tēlnieces Martas Skulmes ģimenē. 1949. gadā viņa absolvējusi Latvijas valsts Mākslas akadēmijas, kas tagad nes Latvijas Mākslas akadēmijas vārdu, Monumentālās glezniecības nodaļu. Tāpat 1949.gadā Skulme sākusi piedalīties izstādēs, strādājusi monumentālās glezniecības, plakātu mākslas, grāmatu mākslas jomā.

Skulmi uzskata par nozīmīgu padomju laika Latvijas kultūras dzīves veidotāju. Māksliniece līdzdarbojās Atmodas kustībā, 1988. gadā viņa bija Latvijas Tautas frontes veidotāju skaitā un 1989. gadā tika ievēlēta Padomju Sociālistisko Republiku Savienības Tautas deputātu kongresā. Skulme bijusi arī Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Augstākās Padomes deputāte. 1998.gadā Skulme parakstījusi Tautas partijas manifestu.

Gleznotāja ir vairāku prēmiju un apbalvojumu laureāte, apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni, saņēmusi arī Ministru kabineta balvu par izcilu devumu Latvijas mākslas un sabiedriskajā dzīvē.

Skulme mūžībā devās 9. novembra rītā 94 gadu vecumā.

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu