Nedeklarētā vietā Irānā atklātas urāna daļiņas (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: - / AFP

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) pirmdien publicējusi jaunāko ziņojumu par Irānas kodolprogrammu, informējot, ka nedeklarētā vietā Irānā atklātas urāna daļiņas. 

IAEA ziņojumā, kas nonācis ziņu aģentūras AFP rīcībā, teikts, ka IAEA ir "atklājusi antropogēnas izcelsmes dabiskā urāna daļiņas vietā Irānā, kas nav deklarēta aģentūrai". 

Lai gan IAEA nav ziņojumā nosaukusi konkrētu vietu, anonīmi avoti diplomātiskajās aprindās iepriekš sacījuši, ka aģentūra Irānu ir iztaujājusi par vietu, par kuru Izraēlai agrāk ir bijušas aizdomas, ka tur notiek slepenas kodolaktivitātes. 

Anonīmi avoti atklājuši, ka ANO paspārnē esošās aģentūras pārstāvji pavasarī paņēmuši paraugus no vietas Teherānas Turkuzabādas rajonā. 

Ziņojumā arī apstiprināts, ka Irāna ir pastiprinājusi urāna bagātināšanu un tās bagātinātā urāna rezerves pielīdzināmas 551 kilogramam pretstatā 300 kilogramu limitam, kas bija noteikts 2015.gadā noslēgtajā Irānas un pasaules lielvaru līgumā.  

ASV prezidents Donalds Tramps pagājušā gada maijā paziņoja, ka Vašingtona izstājas no 2015.gadā noslēgtās kodolvienošanās ar Irānu un atjauno pēc šīs vienošanās apturētās sankcijas.

Pārējās lielvalstis, kas parakstīja šo vienošanos, - Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija - ir centušās to saglabāt.

Teherāna tomēr uzskata, ka Eiropas valstis nav ievērojušas savas saistības, un ir pakāpeniski atkāpusies no vienošanās izpildes.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu