Maskava aizmuguriski apcietina Latvijā esošo Krievijas žurnālistu Švarjovu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Maskavas Tveras rajona tiesa pirmdien noteica drošības līdzekli aizmugurisku apcietinājumu Krievijas ziņu aģentūras "Rosbalt" žurnālistam Aleksandram Švarjovam, kurš tiek apsūdzēts neslavas celšanā un vairāk nekā trīs miljonu rubļu (42 500 eiro) izspiešanā, un pašlaik atrodas Latvijā.

Apcietinājuma termiņš ir divi mēneši, un termiņa sākums tiks skaitīts no brīža, kad Švarjovs tiks izdots Krievijai vai aizturēts Krievijas teritorijā.

Švarjova advokāts Vladimirs Žerebenkovs paziņoja, ka šo Maskavas Tveras rajona tiesas lēmumu pārsūdzēs Maskavas pilsētas tiesā.

Jau ziņots, ka, pēc kāda neoficiāla avota sniegtās informācijas, Krievijas izmeklētāji sagatavojuši dokumentus Interpolam ar lūgumu Latvijai aizturēt un izdot Švarjovu.

Iepriekš Krievijā Švarjovam izvirzītas apsūdzības par neslavas celšanu miljardierim Ališeram Usmanovam, kā arī vairāk nekā trīs miljonu rubļu izspiešanu no Kazahstānas uzņēmēja, holdinga "Fincraft Resources" direktoru padomes priekšsēdētāja Kenesa Rakiševa. Pirmajā apsūdzībā žurnālistam draud līdz piecu miljonu rubļu (71 000 eiro) sods vai sabiedriski lietderīgi darbi līdz 480 stundām, bet otrajā - līdz 15 gadiem cietumā.

Apsūdzības rakstā teikts, ka Švarjovs kopā ar kādu Ališeru Abdullajevu, kurš arī ir izsludināts starptautiskā meklēšanā, no 2018.gada jūlija līdz oktobrim vairākās vietnēs ievietojis melīgu informāciju par it kā Usmanova iesaisti smagu noziegumu izdarīšanā. Policija konstatējusi, ka šīs ziņas neatbilstot patiesībai un esot acīmredzami melīgas, aizskar godu un cieņu, kā arī kaitē uzņēmēja reputācijai un nodara viņam morālu kaitējumu.

Turklāt no pagājušā gada oktobra Švarjovs kopā ar Abdullajevu un citām pagaidām nenoskaidrotām personām dažādās vietnēs ievietoja diskreditējošu informāciju par Rakiševu, apsūdzot uzņēmēju krāpniecībā, saistībā ar noziedzīgiem grupējumiem un tamlīdzīgi. Saziņā ar Rakiševa preses dienestu Švarjovs un Abdullajevs esot pieprasījuši 50 000 ASV dolāru (papmēram 45 000 eiro). Atteikuma gadījumā žurnālists draudējis turpināt izplatīt melīgu un diskreditējošu informāciju.

Švarjova advokāts Vladimirs Žerebenkovs paudis pārliecību, ka apsūdzības ir izdomātas, bet žurnālista kriminālvajāšana notiek pēc pasūtījuma.

"Apsūdzības ir pilnīgi nekonkrētas, izdomātas un nepamatotas, var teikt, ka tās ir kaut kādas virtuālas apsūdzības," advokāts teicis "Interfax".

Viņš norādījis, ka Švarjovs pašlaik ārstējas Rīgā.

Savukārt Švarjovs "Interfax" teicis, ka savu vainu neatzīst un nedomā atgriezties Krievijā. Viņš arī paudis cerību, ka Interpols noraidīs Krievijas lūgumu iekļaut viņu meklējamo personu sarakstā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu