"SpaceX" nogādājis kosmosā otro interneta projekta "Starlink" satelītu partiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Marcia Dunn / AP

ASV privātais kosmisko lidojumu uzņēmums "SpaceX" pirmdien nogādāja kosmosā otro 60 satelītu partiju projektā "Starlink", kura mērķis ir izvietot orbītā 12 000 satelītu lēta bezvadu interneta nodrošināšanai jebkurā vietā uz Zemes.

Nesējraķete "Falcon" veica ceturto lidojumu, nogādājot kosmosā  satelītus, kas katrs sver 260 kilogramus. Pirmie 60 projekta satelīti tika nogādāti kosmosā maijā. 

"Falcon" plānots izmantot desmit reizes. 

"SpaceX" iecerētais tīkls ievērojami palielinās ap Zemi esošo satelītu skaitu.

Kopš pirmā satelīta palaišanas 1957.gadā cilvēce kosmosā  nosūtījusi nedaudz vairāk par 8000 objektu, liecina ANO dati. Tiek lēsts, ka puse vai ceturtā daļa no tiem vēl darbojas.

Īlona Maska kompānijai doti seši gadi, lai orbītā nogādātu pusi no satelītiem un deviņi gadi satelītu tīkla pabeigšanai, tomēr Masks plāno jau nākamgad sākt sniegt satelītu pakalpojumu ASV ziemeļos un Kanādā, bet apdzīvotajās vietās visā pasaulē internets tiktu nodrošināts pēc 24 satelītu palaišanas reizēm. 

Pagājušajā mēnesī Masks izmantoja "Starlink" satelītu, lai nosūtītu tvītu: "Ak, tas darbojas!"

"SpaceX" vēlas lielāko daļu satelītu izvietot zemajā Zemes orbītā 335 līdz 346 kilometru augstumā, kas samazinās saziņas laiku starp lietotājiem uz Zemes un satelītiem, palielinot sērfošanas ātrumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu