Latvijā augstākais alkoholisma rādītājs vīriešu vidū OECD valstīs (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Latvijā ir augstākais no alkohola atkarīgo cilvēku skaits Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstīs, pārsniedzot 10% no visas sabiedrības, liecina statistikas dati. Salīdzinot ar citām valstīm, Latvijā neproporcionāli augsti ir alkoholisma rādītāji vīriešu vidū.

2017.gadā vidējais alkohola patēriņš uz vienu cilvēku visaugstākais bija Lietuvā - 12,3 litri. Savukārt Latvija antitopā ieņēma 7.vietu ar 11,2 litriem.

Vidējais rādītājs OECD valstīs ir 8,9 litri. Vairumā valstu, kuras atrodas topa augšgalā, pēdējo desmit gadu laikā vidējais alkohola patēriņš tomēr ir mazinājies. Vislielākais samazinājums vērojams Krievijā, kur vidējais alkohola patēriņš uz vienu cilvēku no 18 litriem 2007.gadā nokrities līdz 11,1 litram 2017.gadā.

Foto: OECD

Savukārt dati par alkohola atkarīgajiem rāda, ka visdrūmākā aina ir tieši Latvijā, kur ir vislielākais no alkohola atkarīgo cilvēku īpatsvars starp visām OECD valstīm. Turklāt īpaši augsts ir tieši alkoholiķu-vīriešu skaits.

Foto: OECD

Līdzīga tendence iezīmējas arī Ungārijā un Krievijā, kur no alkohola atkarīgu vīriešu ir apmēram piecas reizes vairāk nekā sieviešu.

Pāmērīga alkohola lietošana ir viens no izplatītākajiem nāves un hronisku veselības problēmu izraisītājiem visā pasaulē, norāda OECD. Pētnieki aprēķinājuši, ka 2016.gadā pārmērīgs alkohola patēriņš bija vainojams pie aptuveni 7% no visām vīriešu un 2% sieviešu nāvēm pasaulē.

Augsts alkohola patēriņš ievērojami paaugstina sirds slimību, aknu cirozes un atsevišķu vēža paveidu risku. Alkohola lietošana arī biežāk noved pie negadījumiem un savainojumiem, vardarbības, slepkavībām, pašnāvībām un garīgās veselības problēmu pastiprināšanās, īpaši jaunu cilvēku vidū.

OECD apkopotie dati balstīti uz Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu