Erdogans: ASV nav izpildījušas Sīrijas pamiera vienošanos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

ASV nav spējušas izpildīt pagājušajā mēnesī panākto vienošanos par Sīrijas robežzonas ar Turciju atbrīvošanu no kurdu kaujiniekiem, otrdien paziņoja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Pirms vizītes Vašingtonā Erdogans žurnālistiem Ankarā atzina, ka abu NATO sabiedroto starpā valda saspīlējums. Vašingtonā Erdoganam trešdien paredzēta tikšanās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

"Šī vizīte ir laikā, kad Turcijas un ASV attiecībās notiek sāpīgs process," teica Erdogans.

Saspīlējumu ASV un Turcijas starpā vairojis arī Turcijas lēmums iegādāties no Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu, kā arī Turcijas prasība ASV izdot trimdā mītošo turku musulmaņu garīdznieku Fetullu Gilenu, kuru Ankara apsūdz 2016.gada 15.jūlija puča organizēšanā.

"Neskatoties uz slikto gaisotni mūsu attiecībās, mēs ar prezidentu Trampu esam vienisprātis, ka problēmas ir jārisina un mūsu attiecības ir jāuzlabo," paziņoja Turcijas prezidents.

Turcija oktobrī apturēja savu uzbrukumu Sīrijas kurdu grupējumam "Tautas aizsardzības vienības" (YPG) pēc tam, kad vispirms panāca pamiera vienošanos ar ASV un tad arī ar Krieviju, kas abas paredzēja, ka YPG ir jāatbrīvo teritorija 30 kilometru attālumā no Turcijas robežas.

Sīrijas kurdu kaujinieki, kuriem bija galvenā loma ASV vadītajā kampaņā džihādistu grupējuma "Islāma valsts" sakaušanai, ir vēl viens iemesls saspīlējumam starp Turciju un ASV.

"Diemžēl nav iespējams" pateikt, ka "teroristu grupējumi" ir atstājuši teritoriju pie Turcijas robežas, Erdoans sacīja par YPG.

"Nedz Krievija, nedz ASV nav spējušas stundās vai dienās, kurās tās solīja, atbrīvot šo teritoriju no šiem teroristiskajiem grupējumiem," piebilda Turcijas prezidents.

"Mēs vēlamies sākt jaunu posmu jautājumos par abu valstu drošību," viņš teica.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu