Rakstniecības un mūzikas muzejam dāvinās vēsturisku radošās inteliģences pateicības vēstuli

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Paula Čurkste/LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ceturtdien, 14.novembrī, svinīgi pasniegs Rakstniecības un mūzikas muzejam franču komponistam Vensānam d'Endī 1923.gadā dāvinātu Latvijas radošās inteliģences pateicības vēstuli par veiksmīgo diriģēšanu vairākos koncertos Latvijas Nacionālajā operā, informēja Ārlietu ministrijā.

Ārlietu ministrijā norāda, ka šā gada 24.jūlijā Francijas pilsētā Monpeljē notikušā mūzikas festivāla laikā Latvijas vēstnieks Francijā Imants Lieģis saņēma vēsturisku dokumentu - franču komponistam Vensānam d'Endī 1923. gadā dāvinātu Latvijas radošās inteliģences pateicības vēstuli. Apsveikuma raksta vākus ar sudraba kalumā iestrādātu dzintaru un komponista iniciāļiem izstrādājis latviešu tēlnieks Burkards Dzenis un to parakstījuši nozīmīgi Latvijas mūziķi, mākslinieki, rakstnieki un sabiedriskie darbinieki.

Pasākumā Ārlietu ministrija saņems arī diplomāta, publicista un sabiedriskā darbinieka Alfreda Bīlmaņa gleznu dāvinājumu. Kā vēsturnieks un publicists Bīlmanis no 1923. līdz 1948. gadam izdevis apmēram 40 grāmatu un brošūru, kas informēja par Latviju. Ārlietu ministrijas arhīvs glabā vairāk nekā 35 Bīlmaņa darbus.

Brīvajā laikā Bīlmanis gleznoja ainavas. Vairumu viņa gleznu un skiču glabā Latvijas Akadēmiskā bibliotēka. Pateicoties Bīlmaņa radinieku iniciatīvai, kopš 2019. gada novembra Ārlietu ministrijā kā dāvinājums tiks glabātas 12 Bīlmaņa gleznotās ainavas, kā arī viņa pašportrets.

Svinīgais pasākums Ārlietu ministrijā notiks, atzīmējot Latvijas valsts proklamēšanas 101. gadadienu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu