HRW nosoda Dienvidkoreju par divu slepkavu deportēšanu uz Ziemeļkoreju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Starptautiskā cilvēktiesību organizācijas "Human Rights Watch" (HRW) nosodījusi Dienvidkoreju par divu ziemeļkorejiešu deportēšanu uz dzimteni, kuri pirms aizbēgšanas uz Dienvidkoreju nogalinājuši 16 sava zvejas kuģa apkalpes locekļus.

Kā norāda HRW, viņi izdoti "ārkārtīgi brutālajai" Phenjanas tiesu varai, pārkāpjot starptautiskās tiesības.

Abi 20-30 gadus vecie ziemeļkorejieši tika deportēti pagājušajā nedēļā, kad Dienvidkorejas varasiestādes secināja, ka abi vīrieši nogalinājuši 16 savus kolēģus uz zvejas kuģa, viņu līķus izmetuši jūrā un tad ar kuģi aizbēguši uz Dienvidkoreju.

Tas bija pirmais deportācijas gadījums no Dienvidkorejas uz Ziemeļkoreju kopš 1950.-1953.gada Korejas kara beigām. Saskaņā ar Dienvidkorejas konstitūciju, visi ziemeļkorejieši tiek automātiski uzskatīti par Dienvidkorejas pilsoņiem.

Abi vīrieši ceturtdien izraidīti uz Ziemeļkoreju caur pamiera ciemu Panmundžomu. Kā vēsta Dienvidkorejas mediji, abi zvejnieki vesti uz ciemu ar aizsietām acīm un par savu likteni uzzinājuši tikai tad, kad viņiem noņemti apsēji un viņi savā priekšā ieraudzījuši Ziemeļkorejas karavīrus. Viens no viņiem uzreiz noģībis, vēsta Dienvidkorejas laikraksts "Chosun Ilbo".

Ņujorkā bāzētā HRW paziņoja, ka viņu izdošana Ziemeļkorejai neatbilst starptautiskajām tiesībām sakarā ar iespējamību, ka viņi tiks spīdzināti.

Seulai viņi bija jātiesā pēc vietējiem likumiem, norādīja HRW.

Dienvidkorejas Apvienošanas ministrijas amatpersona pavēstīja, ka abi vīrieši izraidīti tāpēc, ka viņi apdraudētu sabiedrību.

Vairāk nekā 30 000 ziemeļkorejiešu ir aizbēguši uz Dienvidkoreju, kopš abas valstis nošķīra karš pirms vairāk nekā 65 gadiem, liecina Dienvidkorejas valdības dati. Daudzu pārbēdzēju motivācija ir ilgstošās ekonomikas problēmas Ziemeļkorejā.

Pēc ierašanās pārbēdzējus iztaujā Dienvidkorejas izlūkošanas darbinieki. Tad viņi uz apmēram trim mēnešiem tiek nosūtīti uz valdības vadītu pāraudzināšanas iestādi, un tikai tad ziemeļkorejieši tiek iekļauti Dienvidkorejas sabiedrībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu