Divi cilvēki Ķīnā saslimuši ar bīstamo pneimonisko mēri (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Divi cilvēki Ķīnā saslimuši ar mēri. Tā ir jau otrā reize, kad reģionā šogad fiksēta šī slimība, kas izraisīja Melno nāvi – vienu no nāvējošākajām pandēmijām cilvēces vēsturē, vēsta ASV raidsabiedrība CNN.

Diviem cilvēkiem no Ķīnas Iekšējās Mongolijas autonomā reģiona ārsti Pekinā konstatējuši pneimonisko mēri. Abi pacienti atrodas slimnīcā, kur ieviesti arī preventīvi kontroles pasākumi, lai novērstu slimības tālāku izplatīšanos, vēsta Ķīnas aģentūra “Siņhua”.

Mēris, ko izraisa blusu un inficētu dzīvnieku pārnēsāta baktērija, var attīstīties trīs dažādās formās. Buboņu mēra rezultātā pietūkst limfmezgli, septicēmiskais mēris inficē asinis, bet pneimoniskais mēris skar plaušas.

Pneimoniskais mēris ir visļaundabīgākais un bīstamākais. Ja tas netiek ārstēts, tas vienmēr ir fatāls, norāda Pasaules veselības organizācija (PVO).

Viduslaikos Melnā nāves prasīja aptuveni 50 miljonu cilvēku dzīvības. Kopš tā laika cilvēce ir izgudrojusi antibiotikas, kas palīdz ārstēt lielāko daļu infekciju.

Tomēr mēris nav pilnībā izskausts. Tieši otrādi – pēdējo gadu laikā tiek fiksēts arvien vairāk mēra gadījumu.

Šā gada maijā Mongolijā no buboņu mēra nomira divi cilvēki. Viņi ar šo slimību inficējās, apēdot jēlu murkšķa nieri.

Saskaņā ar PVO datiem, laika periodā no 2010. līdz 2015.gadam pasaulē reģistrēti 3248 mēra gadījumi, ieskaitot 584 nāves gadījumus.

Pēdējo 20 gadu laikā ar šo slimību inficējušies gandrīz 50 000 cilvēku, kā rezultātā PVO mēri tagad klasificē kā slimību, kas piedzīvo atkārtotu izplatību.

Efektīvas vakcīnas pret mēri nav.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu